Ausztria a Brenner-hágó lezárását tervezi

Horizontal Chief of Burgenland Police Hans-Peter Doskozil addresses a press conference at the Burgenland's police headquarters in Eisenstadt, Austria on September 4, 2015 to inform on their investigation on the death of 71 refugees found in an abandoned r
Hans-Peter Doskozil, még burgenlandi rendőrfőnökként
Vágólapra másolva!
Rendkívüli helyzet esetén a Brenner-hágónál az osztrák-olasz határ teljes lezárása is elképzelhető az osztrák védelmi miniszter csütörtöki bejelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Hans Peter Doskozil attól tart, hogy amennyiben Olaszország továbbra is átengedi a menekülteket vagy nem fogadja vissza őket, és a németországi határellenőrzés még érvényben lesz, Tirol tartományban feltorlódhatnak a emberek. Meglátása szerint, ha Németország és Olaszország folytatja a jelenlegi politikáját, akkor

Tirolnak "súlyos problémával" kell szembenéznie.

Ezért kell határellenőrzést végezni és törvényes intézkedéseket hozni. E nélkül nem lehetne betartani az idei évre előirányzott maximális keretszámot - mondta Doskozil. Egy korábbi döntés szerint ugyanis idén 37 500 embert engednek be Ausztriába.

Hans-Peter Doskozil, még burgenlandi rendőrfőnökként Forrás: AFP/Joe Klamar

A tárcavezető tájékoztatása szerint jelenleg naponta 100-150 menedékkérelmet nyújtanak be, idén nagyjából 17 ezer folyamodvány érkezett már be az osztrák hatóságokhoz. Úgy vélte, hogy a Törökország és az Európai Unió közötti megállapodással Európa időt nyert. Törökország játszik velünk, nem tudjuk, hogy meddig tart ki a egyezmény és mi fog történni azután - jelentette ki Doskozil.

Ausztria legkésőbb június elsejétől szigorítja a határellenőrzést az osztrák-olasz határon a Brenner-hágón.

Kedden már meg is kezdődtek a határellenőrzéshez szükséges építési munkálatok.