Felgyújtották az államfő irodáját a tüntetők

Macedónia, Skopje, tüntetés, zavargás
Protesters ransack the public office of President Gjorge Ivanov in Skopje on April 13, 2016, as several thousand people took the streets to demand resignation of the president over his decision to block judicial proceedings against top politicians embroiled in a wire tapping scandal. / AFP PHOTO / Robert ATANASOVSKI
Vágólapra másolva!
Mélységesen felháborította a macedónokat, hogy az elnök amnesztiát adott a lehallgatási botrányban érintett magas rangú politikusoknak. Az elégedetlenkedők egy része szétverte Szkopjét, és feldúlta az államfő irodáját.
Vágólapra másolva!

Az amnesztia hírére több ezer ember vonult Szkopje utcáira Gjorge Ivanov elnök lemondását követelve. Több kirakatot betörtek, és behatoltak az államfő irodájába is, ahol felgyújtották a bútorokat – számolt be a BBC.

Szétvertek több kirakatot Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Botrányos amnesztia

Ivanov kedden adott amnesztiát 56 embernek, köztük a kormányzat illetékeseinek és ellenzéki politikusoknak. Az intézkedés érinti Nikola Gruevszki volt kormányfőt is, akit Zoran Zaev ellenzéki vezető azzal vádol, hogy 20 ezer embert hallgattatott le, köztük politikusokat és újságírókat.

A hangfelvételek többek között fényt derítenek arra is, hogyan próbálták eltussolni egy fiatalember ügyét, akit a rendőrök vertek agyon.

Maga Zaev is amnesztiát kapott, mégis úgy véli, hogy az elnök lépése jogszerűtlen volt.

Két napja tartanak a tiltakozások Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ilin Nikolovski

A két napja tartó tiltakozások során 12 embert vettek őrizetbe, köztük egy újságírót.

Az államfő azzal védekezik, hogy a nemzet érdekében cselekedett az amnesztiával, mert „véget akart vetni a szenvedésnek” a júniusra előrehozott választások előtt.

Szkopje belvárosa megsínyli a tiltakozásokat Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ilin Nikolovski