Lecsukták az Iszlám Állam belga toborzóit

párizs merénylet
TOPSHOTS People are evacuated following an attack at the Bataclan concert venue in Paris, on November 13, 2015. At least 18 people were killed in multiple attacks in Paris Friday, including one near the Stade de France sports stadium. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
Vágólapra másolva!
A kiróható legmagasabb, 15 év szabadságvesztésre ítéltek két szélsőségest, Khalid Zerkanit és Fatima Aberkane-t, amiért dzsihadista harcosokat toboroztak az Iszlám Állam számára Belgiumban.
Vágólapra másolva!

Zerkani egy terrorista csoport vezetőjeként, Fatima Aberkane a csoport tagjaként fiatalokat szervezett be Belgium területén és küldött Szíriába, közöttük

a novemberi, Párizsban elkövetett merényletek egyik elkövetőjét is.

A bíróság megemlítette, hogy Khalid Zerkani tavaly júliusban első fokon tizenkettő, Fatima Aberkane - aki több gyermekével együtt csatlakozott az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez Szíriában - nyolc év börtönbüntetést kapott.

A párizsi Bataclan elleni merénylet túlélői Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Zerkani mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat, és nem volt együttműködő a több mint egy éve tartó eljárás során - tették hozzá. A 2015. júliusi ítélethozatalkor a brüsszeli bíróság terrorista csoportban való részvétel miatt távollétében elítélte a Zerkani által beszervezett Chakib Akrouh nevű terroristát is, aki a Párizsban, november 13-án elkövetett támadásokat követően öt nappal, a francia főváros Saint-Denis nevű külvárosában tartott rendőrségi rajtaütés során halt meg, derekán egy robbanóövvel.

Akrouh tagja volt az úgynevezett teraszkommandónak, amely 39 embert ölt meg párizsi kávéházak és bárok teraszain.

A bíróság úgy tájékoztatott, hogy Zerkani toborozta Reda Kriket-t is, aki társaival Párizsban kívánt merényletet elkövetni az Iszlám Állam dzsihadista szervezet megbízásából. A fegyveres rablás miatt ismert Kriket-t - akit ugyancsak távollétében ítéltek el ugyanazon a 2015. júliusi ítélethozatalkor - március végén fogták el a francia hatóságok a Párizshoz közeli Argenteuil-ben.

A közlemény szerint a tavaly júliusi ítéletek kihirdetéssekkor

a 42 éves Khalid Zerkani mellett csak 13 elítélt volt jelen, a többi 19 ember Szíriában harcolt, vagy meghalt.

A bíróság közleményében arról is tájékoztatott, hogy a Zerkani vezette terrorista csoportban való részvétel miatt öt év börtönbüntetést kapott Maria Grillo, aki Szíriában kívánt csatlakozni a dzsihádista harcosokhoz, valamint négy év felfüggesztett szabadságvesztést róttak ki Naima Aberkane-ra, Fatima Aberkane húgára, aki pénzügyi támogatást nyújtott a csoporthoz csatlakozó dzsihadista harcosoknak készülő fiataloknak.