Botrányok kísérték a jelöltállítási folyamatot a szerbiai választási kampányban. A legnagyobb magyar pártnak nem lesz kihívója.

Véget ért a jelöltállítás a szerbiai rendkívüli parlamenti választások előtt: április 24-én 20 listára lehet szavazni. A listákon összesen 3270 név szerepel, a választási iroda, a RIK pedig 6 771 497 szavazólapot rendelt a nyomdából.

Vojislav Seselj felmentése után a radikálisok jó eredményre számítanakForrás: Citizenside/Slobodan Zivkovic

A jelöltállítási folyamatot sorozatok botrányok kísérték. Ugyanis rengeteg, 15 ezer hamis támogató aláírást találtak, mondta Bojan Klacar, a választási megfigyeléssel foglalkozó civil szervezet, a Cesid igazgatója. Szerinte a hamisítások mögött szervezett, vagy félig szervezett rendszer sejlik fel, írja a Vajdaság Ma.

Eddig is voltak olyan pártok, akik úgy próbáltak meg bejutni a parlamentbe, hogy kihasználták a szabályzatok hiányosságait, de ilyen bűncselekményre még nem volt példa, mondta Bojan Klacar.

Kihívók nélkül

A jelöltállítási folyamatban tapasztalt rendellenességek miatt nem lesz kihívója a helyi magyarok legnagyobb politikai pártjának, a Vajdasági Magyarok Szövetségének. A RIK ugyanis nem hitelesítette a Magyar Mozgalom és a VMDK közös listáját, mert a szükséges 10 ezer aláírás közül 1 611-et használaton kívül lévő bírósági pecséttel hitelesítettek, írja a Magyar Szó.

A Magyar Mozgalom szerint a csalást azok követték el, akik belgrádi helyszíneken gyűjtötték az aláírásokat számukra. A felkínált segítséget azért fogadták el, mert egy eljárás miatt egy teljes hétre fel kellett függeszteniük az aláírások gyűjtését a Vajdaság egész területén, áll a párt közleményében.

Botrányok gyengítik

A VMSZ-nek eddig 6 képviselője volt a szerbiai törvényhozásban, és sokáig megkérdőjelzhetetlen volt elsősége a vajdasági magyar szervezetk között. A VMSZ-t azonban egy ideje botrányok gyengítik. A pártvezetéssel elégedetlen csoport létrehozta a Magyar Mozgalom nevű szervezetet, amely bevallottan a VMSZ alternatívája akar lenni. A VMSZ azóta több tagját is kizárta a pártból, mások önként hagyták ott a szervezetet.

A rendkívüli parlamenti választások mellett április 24-én tartják a vajdasági tartományi, illetve önkormányzati választásokat is tartanak. A vajdasági voksoláson 14 lista indul, köztük a Magyar Mozgalom.