Egyre több brit támogatja a kilépést az EU-ból

2016.04.15. 11:31

Megkezdődött a hivatalos kampány az EU-tagságról döntő június 23-ai népszavazás előtt. A legfrissebb felmérések szerint egyre nő a kilépést kívánók tábora.

A brit szavazók egyre nagyobb része gondolja úgy, hogy az Európai Unióból való kilépés csökkentené a terrorizmusveszélyt, segítene az egészségügyön, és visszafogná a bevándorlást.

A YouGov pénteken hozta nyilvánosságra a legfrissebb közvélemény-kutatásának az eredményét – azon a napon, amikor megkezdődött a kormányzat hivatalos kampánya.

A kormány a hivatalos álláspont mellett kampányolForrás: MTI/EPA pool/Facundo Arrizabalaga

Száraz tények

A maradás hívei száraz és absztrakt gazdasági érvekkel operálnak, de a jelek szerint ez egyre kevésbé győzi meg a briteket – ismertette az eredményt az Independent.

Kilenc százalékkal 25-re nőtt ugyanis azoknak az aránya, akik szerint a kilépéssel csökkenne a terrorveszély – miközben csupán a megkérdezettek tíz százaléka gondolja, hogy ez fordítva történik majd.

32 százalék szerint a kilépés jót tenne a brit egészségügynek – 14 százalék véli úgy, hogy az eredmény inkább negatív lenne.

Nigel Farage előre iszik a medve bőréreForrás: citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Ian Davidson

A migráció a kulcskérdés

A lap szerint nem meglepő, hogy a válaszadók 55 százalékának meggyőződése, hogy a kilépéssel csökkenne a bevándorlók száma – mindössze három százalék képviseli az ellenvéleményt.

Azzal viszont egyetért a többség, hogy a Brexit hatására csökkenne Nagy-Britanniának a világpolitikára gyakorolt hatása.

A britek tisztában vannak vele, milyen gazdasági hatásokkal járna a kilépés. Egyharmadával nőtt, és immár elérte a 36 százalékot azok aránya, akik szerint nőnének a megélhetési költségek, és romlana a helyzet a munkaerőpiacon is.

Arra számítanak, hogy kevesebb lenne a külföldi munkavállalóFotó: Hajdú D. András [origo]

Megkezdődött a hivatalos kampányidőszak

Közben megkezdődött ma a kampány is, amelyre mind a két tábor – a Britain Stronger in Europe és a Vote Leave – egyaránt 600 ezer font (több mint 230 millió forint) állami költségtérítést kap, és összesen hétmillió fontot költhet.

A kormány a kampányban a hivatalos álláspontot képviseli, vagyis azt, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált Európai Unió tagja – emlékeztetett az MTI.

Az egyes kabinettagok azonban meggyőződésük szerint, szabadon dönthetnek arról, és maga a kormány is megosztott.

Rendőr a Downing Street 10. előtt. A britek szeroint csökkenne a terrorveszély a kilépésselForrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Az üzleti szféra aggódik

A bennmaradást pártolók legfőbb szövetségese az üzleti szféra, amely rendre a Brexit súlyos kockázataira hívja fel a figyelmet.

A Brit Iparszövetség szerint az évtized végéig akár százmilliárd font (csaknem 40 ezermilliárd forint) veszteséget is okozhatna a brit gazdaságnak a távozás, a PwC üzleti tanácsadó cég tanulmánya szerint a kilépéssel a GDP 2020-ban 3-5,5 százalékkal lenne alacsonyabb.

A Nemzetközi Valutaalap e héten nyilvánosságra hozott féléves világgazdasági jelentése szerint helyi és globális szinten is súlyos gazdasági károkat okozna, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból. Az IMF ezért 1,9 százalékra rontotta a brit hazai össztermék idei növekedési ütemére adott előrejelzését az eddigi prognózisában szereplő 2,2 százalékról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK