Több áldozata van a japán földrengésnek

Horizontal An aerial view shows damaged houses in the town of Mashiki in Kumamoto prefecture, on April 15, 2016, after a strong 6.4-magnitude earthquake hit Japan's southwestern island of Kyushu the day before.  / AFP PHOTO / JIJI PRESS / JIJI PRESS
Mashiki városa
Vágólapra másolva!
Kilencre nőtt a csütörtöki dél-japáni földrengés halálos áldozatainak száma, és a legfrissebb jelentések szerint legkevesebb 950 sérültet szállítottak kórházba, közülük 53-nak súlyos az állapota – közölte az NHK japán állami televízió. A korábbi hírek még három halottról és száznál több sérültről szóltak.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön, pár órás eltéréssel, két erős földrengés rázta meg Japán déli részét. Az első földmozgás a Richter-skála szerinti 6,5-es fokozatú volt. Az amerikai földtani intézet jelentése szerint epicentruma a Kjúsú szigetén lévő Kumamoto várostól 11 kilométerre volt. A földrengést több utórengés követte, köztük egy 6,4-es erősségű. A japán meteorológiai szolgálat péntek reggeli sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy összesen száznál több utórengés volt, és továbbiak várhatók még.

Miszaki városa Forrás: AFP/Jiji Press

Az első rengés epicentruma mindössze 120 kilométerre volt az egyetlen jelenleg működő japán atomerőműtől, a szendai létesítménytől.

A 2011. március 11-ei földrengés következtében kialakult hatalmas szökőár után – amely súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, nukleáris katasztrófát okozva –

Japánban leállították mind a 48 még működő atomreaktort.


A mostani földrengés után Kumamoto prefektúrában 16 ezer háztartás maradt áram nélkül, és 38 ezerben szünetelt a gázellátás. Omlásveszély miatt kimenekítették egy kórház 177 betegét. Összességében 44 ezer embert költöztettek ki, mintegy ötszáz iskolában és állami intézményben nyújtottak nekik ideiglenes menedéket. A rengések miatt leomlott a 17. századbeli kumamotói vár fala, és komoly károk keletkeztek a tetőszerkezetében is.

Ötezren kutatnak a túlélők után

A legnagyobb károk a 34 ezres Miszaki városkában keletkeztek. A legfrissebb jelentések szerint húsznál több épület dőlt össze, de több embert sikerült élve kiemelni a romok alól. A túlélők felkutatásában mintegy ötezer katona, rendőr, tűzoltó és mentős vesz részt.