Vádat emelhetnek az Erdogant megsértő német komikus ellen

ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan, török elnök
Vágólapra másolva!
Angela Merkel kancellár bejelentette, hogy vádat emelhetnek a német komikus ellen, aki megsértette Recep Tayyip Erdogan török kormányfőt.
Vágólapra másolva!

A bejelentésről gyorshírben számolt be a BBC.

Az Origo is beszámolt arról, hogy Mainz ügyészsége eljárást indított a ZDF neo közszolgálati csatorna heti szatirikus magazinműsorának vezetője ellen egy vers miatt, amelyben a műsorvezető durva szavakkal szidalmazta Recep Tayyip Erdogan török államfőt.

A Jan Böhmermann elleni eljárást a török államfő kezdeményezte.

Recep Tayyip Erdogant nemcsak otthon, hanem külföldön is tilos megsérteni Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

A kancellár pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette azt is, hogy a kormány kezdeményezi a külföldi államfők megsértésével foglalkozó törvény módosítását – számolt be internetes oldalán a Deutsche Welle.

Diplomáciai bonyodalom

A német portál emlékeztetett arra, hogy a botrány diplomáciai válságot okozott Merkel számára, aki kénytelen védelmezni a német szólásszabadságot, de közben tekintettel kellett lennie Ankara érzékenységére is egy olyan fontos időszakban, amikor az EU szorosan együttműködik Törökországgal a menekültválság kezelésében.

Ez utóbbival kapcsolatban Merkel április 23-án Törökországba utazik. Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság alelnökével Gaziantepbe látogat, ahol sok szíriai menekült él.