19 halottja van a legutóbbi japán földrengésnek

earthquake TOPSHOTS Horizontal This handout image taken from video footage released by the Kumamoto Prefectural Police on April 15, 2016 shows a rescue worker carrying an eight-month-old baby girl after she was pulled from the rubble following an earthqua
Csecsemőt mentett ki egy férfi a romok alól
Vágólapra másolva!
Tizenkilencen haltak meg a Japán délnyugati Kumamoto prefektúrájában pénteken történt nagy erejű földrengés következtében, és több mint ötszáz embert szállítottak kórházba különféle sérülésekkel - közölték a japán hatóságok.
Vágólapra másolva!

Az ugyanott bekövetkezett előző napi földrengésben tízen haltak meg, így összességében 29 áldozata van a harmadik napja folytatódó rengéseknek Kumamotóban. A tűzoltóság feltételezi, hogy vannak még emberek a romok alatt. Kumamoto-szerte súlyos károkat okoztak a földmozgások. Elsősorban a falvakban nagy a pusztítás, ahol sok a faépület. A prefektúra szinte egész területén szünetel az áram- és gázszolgáltatás.

Helyi lakosok arról számoltak be, hogy a földrengések által kiváltott földcsuszamlás következtében összedőlt egy kétszáz méteres híd a Kuro folyón, de egyelőre nem tudni, hogy vannak-e ott áldozatok. Napközben általában nagy a forgalom ezen a hídon, mivel egy autópálya közelében van.
A hatóságok arra szólították fel a helyi lakosokat, hogy ne menjenek faépítmények közelébe.
Szombaton rendkívüli ülést tart a kormány.

Csecsemőt mentett ki egy férfi a romok alól Forrás: AFP/Kumamoto Police//Str

A meteorológiai szolgálat arról is hírt adott, hogy kitört a Kumamoto prefektúrában lévő Aszo vulkán. Kisebb kitörésről van szó, a tűzhányó száz méter magas hamuoszlopot lövell ki magából.

Még napokig várhatóak utórengések

A pénteki földrengés 7,3-es fokozatú volt, a rengés fészke a Kjúsú szigetén lévő Kumamoto városa mellett volt 12 kilométeres mélységben. Azóta számos utórengés volt, közülük kettő is elérte a Richter-skála szerinti 7,1-es fokozatot. A pénteki első földrengés ugyanolyan erős volt, mint az 1995-os kóbei, amely közel 6400 emberéletet követelt. A híradások szerint a térségben nagyjából tízpercenként történnek utórengések. A japán meteorológiai szolgálat szerint ez így folytatódhat még néhány napon át.