Életfogytiglani ítélet után derült ki, hogy ártatlan

Vágólapra másolva!
Életfogytiglani börtönbüntetéséből szabadult egy amerikai férfi, miután az új államügyész megállapította, hogy ártatlan. Jack McCullough-t azzal vádolták, hogy 1957-ben elrabolt és megölt egy hétéves kislányt. 
Vágólapra másolva!

Szabadon engedtek egy férfit az Egyesült Államokban, akit egy 1957-es gyilkosságért ítéltek életfogytig tartó börtönbüntetésre. A most 76 éves férfiról az új államügyész kiderítette, hogy minden kétséget kizáróan

helytálló volt az alibije,

s annak idején téves ítélet született. Jack McCullough pénteken szabad emberként léphetett ki a börtön kapuján.

Az államügyész színre lép

McCullough mindig is ártatlannak vallotta magát, de nem hittek neki. Három évvel ezelőtt azonban új államügyészt neveztek ki Illinois államban, s ő átnézte a különös ügy aktáit. Így derült ki, hogy a 76 éves McCullough ártatlan, alibije hiteles volt, csak a korábbi perben egyszerűen figyelmen kívül hagyták. Ezzel az Egyesült Államok legrégebbi megoldatlan bűnügyéről derült ki, hogy változatlanul megoldatlan.

Rejtélyes gyilkosság

A gyilkosság 1957-ben történt, az Illinois államban lévő Sycamore városkában, 100 kilométerre Chicagótól. A hétéves Maria Ridulph kint játszott a barátnőjével, amikor egy fiatalember odament hozzájuk, Johnny néven bemutatkozott, és kocsikázni hívta a kislányokat. A barátnő beszaladt a házba, de mire visszatért, Mariának és a fiatalembernek nyoma veszett. A kislány földi maradványait

öt hónappal később kirándulók találták meg a közeli erdőben.

A tragédia felzaklatta nemcsak Sycamore városkát, hanem szinte egész Amerikát, ahol akkoriban még nagyon ritkák voltak a gyermekrablások. Ám az ügyet évtizedekig nem tudták kibogozni, az Egyesült Államok legrégebbi „döglött aktája”, azaz megoldatlan bűnügye lett.

Megdönthetetlen alibi

McCullough a gyilkosság idején is a gyanúsítottak között volt, de igazolni tudta az alibijét, Maria eltűnésekor ugyanis éppen egy Chicago felé tartó vonaton ült. Később csatlakozott a hadsereghez, majd Washington államba költözött, és rendőr lett.

Az ügy öt éve vett új fordulatot, amikor McCullough egyik korábbi barátnője jelentkezett a nyomozóknál, és azt állította, hogy

megtalálta a férfi fel nem használt vonatjegyét

az 1957-es gyilkosság napjáról. A férfit letartóztatták, és bár végig azt állította, hogy ártatlan, 2012-ben életfogytig tartó börtönre ítélték.

A vád képviselői azzal érveltek, hogy ő a kislánynak annak idején "Johnny" néven bemutatkozó fiatalember, mert fiatalként a John Tessier nevet használta. Az ügyész szerint John - aki akkor tizennyolc éves volt - elcsalta a kislányt, majd megfojtotta. McCullough ügyvédje azzal érvelt, hogy megdönthetetlen bizonyítéka van: a kislány eltűnésének napján ugyanis McCullough Rockfordban tartózkodott, egy toborzóállomáson, hogy besorozzák őt az amerikai légierőhöz. Erre több bizonyíték is van, például egy telefonhívás: Mc Cullough Rockfordból hívta a szüleit. Ennek ellenére azonban elítélték.

Elővették az aktákat

Amikor 2013-ban Richard Schmack lett az új államügyész, elővette az ügy aktáit, és azzal szembesült, hogy a

per során tucatnyi dokumentumot és bizonyítékot, amely McCullough ártatlanságát támasztotta alá, egyszerűen figyelmen kívül hagytak.

Hónapokig kutakodott a periratokban, és aztán egy nyilatkozatában azt mondta: meggyőződése, hogy McCullough ártatlan.

A nagy port felkavaró ügyet taglaló lapinformációk és kommentárok szerint az esküdtszéket a döntésben befolyásolhatta az is, hogy az Egyesült Államok legrégebbi "döglött aktáját" nyitották újra, és mindenki az "akta" gyors és végleges lezárását várta.