Leszboszon imádkozik a menekültekért Ferenc pápa

2016.04.16. 10:14

Meglátogatja a görögországi Leszbosz egyik menekülttáborát Ferenc pápa, aki egyperces néma csenddel is megemlékezik a tengerbe fúlt áldozatokról. A Vatikán kijelentette: a látogatással az egyházfő nem az EU és Törökország megállapodását akarja kritizálni. 

Megérkezett a görög Leszbosz szigetére Ferenc pápa. A katolikus egyházfő I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Ieronimosz athéni érsek társaságában meglátogatja a sziget egyik menekülttáborát és a menekültek képviselőivel ebédel.

A pápát a görög miniszterelnök is fogadta a repülőtérenForrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Megbélyegez a szomorúság

A Leszboszon a tervek szerint öt órát eltöltő katolikus egyházfőt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök fogadta Mytilene repülőterén.

Egy olyan út, amelyet megbélyegez a szomorúság. A második világháború óta történt legborzasztóbb humanitárius katasztrófával fogunk találkozni” - jegyezte meg a pápa leszállás előtt a repülőgép fedélzetén vele utazó újságíróknak.

Nem kritizálni jött

A BBC tudósítása szerint a pápa kísérő nélküli migráns gyerekekkel is találkozik majd, és egyperces néma csendet tart azoknak az emlékére, akik életüket vesztették a veszélyes tengeri úton.

A Vatikán szóvivője kiemelte, hogy a pápa látogatására kizárólag humanitárius és vallási okokból került sor, semmiképpen sem a törökországi deportálásokat akarja kritizálni vele. A menekültekért felelős egyházi tisztviselő, Antonio Maria Veglio bíboros ugyanakkor korábban élesen kritizálta az Európai Unió és Törökország között megállapodást, amiért az „árucikként” kezeli a migránsokat.

Önkéntesek által működtetett menekülttáborban élő férfiak LeszboszonForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

Az egyházfő érkezése előtti estén egy szíriai öngyilkosságot kísérelt meg a táborban, miután megtudta, hogy vissza fogják toloncolni Törökországba. Később több menekült is tüntetett a rossz körülmények miatt.

Ferenc pápa 2013-ban az olaszországi Lampedusa szigetére látogatott, ahol szintén menekültekkel találkozott.