Újabb büntetésre számíthat Észak-Korea

2016.04.16. 09:44

Határozottan elítélte pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa az aznapi sikertelen észak-koreai rakétakísérletet, és arra figyelmeztette Phenjant, hogy az eset újabb büntetőintézkedéseket vonhat maga után.

A testület állásfoglalása szerint a rakétaindítás nyilvánvalóan sértette a BT korábbi határozatait, még akkor is, ha sikertelen volt. "A BT tagjai egyetértettek abban, hogy a testület figyelmesen nyomon fogja követni a helyzetet, és további lényegi intézkedéseket fog tenni a korábban kifejezésre juttatott eltökéltségének megfelelően" - áll a BT nyilatkozatában.

Sikertelen kísérlet

Észak-Korea pénteken, Kim Ir Szen néhai államalapító születésnapján hajtott végre kísérletet egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, de a teszt kudarcba fulladt. Feltehetően egy - háromezer kilométeres hatótávolságú - Musudan rakétát teszteltek volna. Szöuli kormányforrásokból előző nap vált ismertté, hogy Észak-Korea egy vagy két ilyen rakétát helyezett indítóállásba keleti partvidékén, és feltehetően rakétakísérletre készül.

A Musudan-rakéta egy korábbi katonai parádénForrás: AFP/Ed Jones

A Musudan rakétát először 2010-ben mutatták be egy phenjani katonai parádén, de egyszer sem tesztelték még. A kommunista országnak feltehetően mintegy ötven ilyen rakétája van, amely eléri Japán bármelyik pontját, de az Egyesült Államok okinavai és guami támaszpontját is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK