Még 11 embert keresnek Japánban a földrengések után

2016.04.17. 21:29

Még mindig 11 embert keresnek Japánban a földrengések által sújtott Kumamoto prefektúrában. A japán kormány 25 ezer katonát vezényelt a helyszínre, hogy segítsék a mentést, több helyen helikoptereket kellett bevetni, mert az utak járhatatlanok. 80 ezer lakásban továbbra sincs áram.

Továbbra is tizenegy embert keresnek a japán mentőszolgálatok a távol-keleti ország délnyugati részén, ahol három nap alatt 388, köztük két nagy erejű földrengés történt, amelyekben összesen 41-en vesztették életüket.

Jatabe Siori, a földrengések által sújtott Kumamoto prefektúra egyik tisztviselője azt mondta, tizenegy embert tartanak számon eltűntként. A japán sajtó értesülései szerint közülük nyolc esetet a Japán legnagyobb aktív vulkánjától, az 1592 méteres Aszótól délnyugatra lévő, hegyvidéki Minamiaszo faluból jelentettek.

A mentőszolgálatok tagjai közül több mint százan keresik az eltűnteket a településen. Szombaton a mentőszolgálatok tíz diákot húztak ki egy minamiaszói, összeomlott egyetemi lakás alól.

Az USA légitámogatással segít

A japán kormány 25 ezer katonát és további mintegy ezerfős mentőcsapatot küldött a földrengések helyszínére. Több helyen

mentőhelikoptereket vetettek be, mivel a földcsuszamlások és a rengések miatt összeomlott utak és hidak nehezítik az eljutást az érintett térségekbe.

11 embert még mindig keresnek a hatóságok JapánbanForrás: MTI/EPA/Kimimasza Majama

Az Egyesült Államok Japánban állomásozó katonai ereje közölte, hogy légi támogatással segíti a mentési munkálatokat.

80 ezer lakásban nincs áram

A szeizmikus aktivitás leginkább a Kumamoto prefektúrát és az ott fekvő Masiki városkát sújtotta, ahol húszan vesztették életüket. A térségben gyakorlatilag teljesen leállt a tömegközlekedés, lezárták az autópályákat is. Súlyos károk érték Kumamoto repülőterét, így annak légi forgalmát is leállították.

A japán gazdasági minisztérium vasárnap közölte, hogy Kumamoto prefektúrában mintegy 80 ezer háztartásban továbbra is teljesen szünetel az áramszolgáltatás.

Különös hab lepte el Fukuokát

A térségben fekvő, a földrengések nyomán viszonylag kisebb károkat elszenvedett Fukuoka városának utcáit rejtélyes hab lepte be szombaton - jelentette a Daily Mail című brit napilap.

A Twitteren többen is beszámoltak a jelenségről.

A spekulációk szerint az ismeretlen eredetű hab egy földalatti vízvezeték megrongálódása következtében áraszthatta el Fukuoka utcáit.

Leállnak az autógyárak

A Toyota Motor Corp. bejelentette, a héten leállítja a japán járműgyártás jelentős részét, mert a földrengések miatt alkatrészhiány lépett fel. A leállás a Kjúsún lévő Toyota-üzemben kezdődik hétfőn, majd péntekig a Toyota számos japán gyárára kiterjesztik. A vállalat vasárnapi tájékoztatása szerint az alkatrészek elérhetőségétől teszik függővé a termelés újraindítását.A földrengés által sújtott térségben lévő három nukleáris létesítményt nem érintette a katasztrófa, a japán nukleáris szabályozó hatóság ugyanakkor közölte, hétfőn rendkívüli ülést tartanak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK