Ted Cruz texasi szenátor került ki győztesen a republikánusok választási küzdelméből Wyoming államban szombaton, az érintett tizennégy kongresszusi küldött mindegyike őt fogja támogatni amerikai elnökjelöltként a párt nyári országos konvencióján. 

A ritkán lakott nyugati szövetségi államban nem tartanak előválasztást, ehelyett a párt 475 aktivista tagja gyűlt össze szombaton Casperben, Wyoming második legnagyobb - ötvenötezer lelket számláló - városában, hogy helyi konvención döntse el, kit támogasson a tizennégy küldött az országos konvención. 

Cruz egyre közelebb TrumphozForrás: AFP/2016 Getty Images/Gerardo Mora

A pártaktivisták úgy döntöttek: valamennyi küldött Ted Cruz mögött sorakozik majd fel. 

Az állam republikánus küldöttei közül 12-nek a „sorsa” már a március 12-i megyei konvenciókon eldőlt, most a többiről döntöttek. A korábban kiosztott „szavazatok” közül tízet Cruz nyert el, egyet Donald Trump, egy küldött pedig a konvención dönt.

A wyomingi eredmény ugyan kevés küldöttről szólt, de mégis fontos: ezzel ugyanis Donald Trump előnye jelentősen megcsappant: jelenleg már alig 196-tal több küldött támogatja őt, mint a texasi szenátort.

Ennek ellenére már csak matematikailag lehetséges, hogy Cruz megszerezze a szükséges 1237 küldöttet és ezzel a párt elnökjelöltségét a konvenció előtt. A 46 éves texasi szenátor egyébként szintén jobbról és kívülről előzi a republikánus pártelitet, akárcsak fő riválisa.