Egy órát kapott Kohltól Orbán Viktor

Orbán, Helmut Kohl
HANDOUT - A handout picture made available on 19 April 2016 shows Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L) as he meets former German Chancellor Helmut Kohl during a visit to the latter's residence in Oggersheim, Germany, 19 April 2016. Photo: DANIEL BISKUP/dpa
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor Helmut Kohlnál tett látogatásával magyar és német lapok egész sora foglalkozik. A hírverés kapóra jön a magyar miniszterelnöknek, de az Origónak nyilatkozó elemző szerint valódi külpolitikai ereje a miniszterelnöki vizitnek már annál kevesebb van.
Vágólapra másolva!

A magyar és a német média is túlértékeli a magyar miniszterelnök Helmut Kohlnál tett látogatásának külpolitikai erejét – véli Hegedűs Dániel, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) elemzője.

Kezére játszik a sajtó

A magyar miniszterelnök nem sokkal dél előtt érkezett az egykori kancellár oggersheimi házához. A találkozó alig tartott tovább egy óránál. Orbán Viktor a sajtó munkatársai előtt a német-magyar barátságról beszélt és a 86 éves Helmut Kohlt méltatta. Arra kérte az újságírókat, hogy ne rángassák bele az egykori kancellárt aktuálpolitikai ügyekbe. Ha akarták sem tudták volna, mert kérdéseket nem tehettek fel.

A volt német kancellárt méltatta Orbán Viktor a sajó munkatársai előtt Forrás: AFP/Daniel Roland

A hírverés azonban jól jön a magyar miniszterelnöknek, véli Hegedűs, aki szerint Németországban az aktív politikai szereplők elzárkóznak Orbán Viktortól.

A magyar kormányfő ugyanakkor több szempontból is profitálhat ebből az útból.

Szimbolikus jelentőségű ugyanis, hogy egy nagyrabecsült, nyugati államférfi fogadta őt. Emellett korábban Kohl is élesen kritizálta egykori tanítványa, Angela Merkel menekültpolitikáját, és a volt kancellár által megfogalmazott kifogások kísértetiesen egybecsengenek Orbán Viktor bírálataival.

Orbán Viktor virágcsokorral érkezett az egykori kancellár otthonához Forrás: MTI/AP/Michael Probst

Megváltak tőle

A Die Welt német konzervatív lap a látogatás kapcsán már korábban azt találgatta, hogy Orbán Viktor saját menekültpolitikájának a támogatásához keres szövetségest Németországban, amivel egy újabb politikai bombát szeretne bevetni Angela Merkel ellen.

Az Origónak nyilatkozó politikai elemző szerint azonban nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy Helmut Kohlon keresztül nyomást tudna gyakorolni bárki is a kormánypárti CDU-ra.

Az egykori kancellár már nem tényező a német belpolitikában

- emlékeztet Hegedűs Dániel.

Helmut Kohl 1982 és 1998. között volt Németország kereszténydemokrata kancellárja, a jelenlegi kancellár Angela Merkel pedig az ő pártfogoltja volt. Kettejük kapcsolata azonban a 90-es évek végére megromlott. „Nem volt derűs az elválás a CDU és Kohl között” – tette hozzá Hegedűs.

Az egykori kancellár viszonya a 90-es évek végére megromlott a kormánypárti CDU-val Forrás: AFP/Daniel Roland

Hatás nélkül marad

Az elemző úgy véli, hogy az Orbán-Kohl-találkozó ugyanannyira hatás nélkül marad a német belpolitikában, mint az történt Seehofer bajor miniszterelnök Putyinnál tett látogatásával.

A berlini politikai szakértő álláspontját erősíti, hogy a nagy német politikai pártok szenvtelenül szemlélték a miniszterelnöki vizitet. A német szociáldemokraták (SPD) mindössze annyi kritikát fogalmaztak meg, hogy a látogatáskor engedjék szóhoz jutni a sajtót.