Strandokra támadna az Iszlám Állam

Szúsza, 2015. június 26. Holttest egy tengerparti strandon 2015. június 26-án, miután ismeretlen fegyveresek üdülőkre támadtak a tunéziai Szúszában. A támadók legalább harminchét embert megöltek. (MTI/EPA)
Szúsza, 2015. június 26. Holttest egy tengerparti strandon 2015. június 26-án, miután ismeretlen fegyveresek üdülőkre támadtak a tunéziai Szúszában. A támadók legalább harminchét embert megöltek. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
Európai tengerparti üdülőhelyek elleni támadásokra készül a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet - írta kedden a Bild című német lap a szövetségi hírszerző szolgálat értesülésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A német hírszerzőket olasz kollégáik tájékoztatták arról, hogy magukat mozgóárusnak álcázó terroristák öngyilkos merényleteket követhetnek el olaszországi, spanyolországi és franciaországi tengerparti üdülőhelyeken. A feltételezett forgatókönyv alapján a merénylők tömött strandokon automata fegyverrel lövöldözni kezdenek, majd

működésbe hozzák a testükre erősített robbanószerkezetet.

"Meglehet, hogy az Iszlám Állam a terror egy új dimenzióját akarja létrehozni" a biztonságosnak hitt nyaralóhelyek megtámadásával - mondta a Bildnek a BND egy magas beosztású munkatársa. Szerinte "a strandokat alig lehet védeni".

Holttest egy tengerparti strandon 2015. június 26-án, a szúszai támadás után Forrás: MTI/EPA

Az olasz hírszerzés szerint a támadók az afrikai Szenegálból érkezhetnek, és az Iszlám Állammal szövetséges Boko Haram nigériai terrorszervezet támogatói lehetnek.

Strandolók ellen elkövetett merényletre volt már példa az Iszlám Állam történetében.

Legutóbb tavaly júniusban követett el ilyen támadást egy terrorista a Földközi-tenger egyik legnépszerűbb észak-afrikai üdülőhelyén, a tunéziai Szúszában. A férfi 38 külföldi turistát lőtt le. Robbanószerkezet nem volt nála.

Fegyveresek Belgiumban

A belga hatóságok értesülései szerint az Iszlám Állam újabb fegyvereseket küldött Európába, azon belül is Belgiumba - közölte Paul Van Tigchelt, a belga belügyminisztérium alá tartozó Fenyegetésértékelési Elemző Testület vezetője. A terrorkészültség szintjén nem változtatnak, továbbra is hármas szinten marad az egész országban. A hármas "súlyos" szint, azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" egy terrortámadás.