Dzsihadisták ellen vonult egy B-52-es

Horizontal This US Air Force photo obtained May 27, 2010 shows an X-51A Waverider successfully launched from a B-52 Stratofortress on May 26, 2010. The US Air Force on May 26 test launched a hypersonic cruise missile, with the vehicle accelerating to Mach
Nem lesz szőnyegbombázás
Vágólapra másolva!
Első ízben vetette be a B-52 Stratofortress típusú stratégiai nehézbombázóját az amerikai hadsereg az Iszlám Állam Dzsihadista szervezet iraki állásai ellen.
Vágólapra másolva!

Az 1991-es Öböl-háború óta először szállt fel amerikai B-52-es a közel-keleti térség valamelyik országából, most például egy katari légitámaszpontról. A repülő erődnek is nevezett nehézbombázók 25 éve is Irakban támadtak, mint az a gép, amelyik most ment bevetésre. A szerdai akcióval az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állásaira mért csapást az Egyesült Államok hadserege.

Egy lőszerraktár volt a célpont,

a dzsihadisták kezén lévő észak-iraki Moszultól mintegy 60 kilométerre délre.

B-52-vel ment az USA az Iszlám Állam ellen Forrás: AFP/US Air Force/HO

Steve Warren ezredes, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szóvivője azt mondta, hogy a korábban Vietnamban és Afganisztánban alkalmazott szőnyegbombázás már a múlté, az Egyesült Államok vezette koalíció többi gépéhez hasonlóan

precíziós bombázásra használják a repülő monstrumokat.

Az amerikai hadsereg április elején telepített át több B-52-es bombázót Katarba, ahol a Dohától délnyugatra fekvő al-Udeid légitámaszpont 2003 óta áll az amerikaiak rendelkezésére.