Már több mint ötszáz halálos áldozata és több mint négyezer sérültje van a múlt heti ecuadori földrengésnek. A hatóságok becslése szerint a földmozgások hárommilliárd dolláros kárt okoztak az országban.

Ötszázhuszonötre nőtt az ecuadori földrengés halálos áldozatainak a száma, de találtak három túlélőt is négy nappal a pusztító természeti katasztrófa után - közölték a hatóságok.

Az előző, kedd reggeli összesítésben még 480 halottról adott hírt a belügyminisztérium.
A sérültek száma már meghaladja a négyezret, és közel 230 embert eltűntként tartanak nyilván. Húszezernél többen vannak még ideiglenes menedékszállásokon.

Találtak túlélőket

Az ügyészség szerint a halálos áldozatok között eddig 11 külföldit találtak, ők Kuba, Kolumbia, Dominika, Írország, Kanada és Nagy-Britannia állampolgárai.

Önkéntes mentő áll egy összedőlt épület romjai előtt PontejóbanForrás: MTI/EPA/EFE/Christian Escobar Mora

Ebber Arroyo, az ecuadori tűzoltóság parancsnoka közölte, hogy kedden találtak még három túlélőt - két férfit és egy nőt - egy összedőlt épület romjai alatt Manta városában. Őket azonnal kórházba szállították.

Hárommilliárd dolláros kár

A múlt szombati földrengés volt az elmúlt 67 év legborzasztóbb katasztrófája Ecuadorban, a földmozgás ereje a Richter-skála szerinti 7,8-as fokozatú volt. A legsúlyosabban az ország nyugati, csendes-óceáni partvidékén egy 200 kilométeres szakaszt érintett, de szerte az országban érezni lehetett. 

A hatóságok becslése szerint a természeti katasztrófa okozta károk hárommilliárd dollárra rúgnak. Ez az összeg Ecuador GDP-jének mintegy 3 százaléka. A károk helyreállítása több évig is eltarthat.