Kamurabbi verte át a poznaniakat

Krakow from the street Krakow News August 31 2015 31th AUgust 2015 Human Interest General News Events Daily Life Krakow SQUARE FORMAT
A wall window with the Star of David at the Jewish cemetry in Krakow-Kazimierz.. Monday, 31 August 2015. Krakow, Poland (Photo by: Artur Widak) (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Imákat vezetett, és iskolákban tartott előadásokat éveken keresztül egy férfi Poznanban. Most derült ki róla, hogy nem rabbi, de még csak nem is zsidó.
Vágólapra másolva!

Jacoob Ben Nistell azt állította magáról, hagy rabbi és Haifából érkezett, pedig valójában keresztény, szakács, és Jacek Niszczota a neve.

A hosszú szakállt, pajeszt és széles karimájú kalapot viselő férfi eltűnt Poznan utcáiról, pedig a városban élő kis zsidó közösség egyáltalán nem haragszik rá, sőt: hálásak a segítségéért – számolt be a BBC.

A krakkói zsidó temető Forrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Egy földije buktatta le

Az álrabbit a Glos Wielkopolski nevű újság buktatta le, miután egy tévéinterjú láttán Niszczotát felismerte egy földije Ciechanowból.

Az álrabbit azóta nem látták, és telefonon sem lehet elérni.

Alicja Kobus, a poznani zsidó közösség vezetője elismerte, hogy senkinek eszébe sem jutott ellenőrizni a „rabbi” személyazonosságát. „Csodálom az eltökéltségét. Megtanult héberül, megismerte a zsidó szokásokat és imákat – úgy, hogy csak az izraeli rádiót hallgatta” – mondta róla az AFP-nek.

Ráadásul egy fillért sem fogadott el a munkájáért.