Kötelező lett a választási részvétel Bulgáriában

2016.04.21. 18:20

Bulgáriában kötelezővé tették a választási részvételt. A csütörtökön elfogadott törvény szerint, aki nem adja le a voksát, 50 levás, vagyis 8000 forintos pénzbüntetésre számíthat.

Elfogadta a szófiai parlament csütörtökön az ország választási törvényének módosítását, kötelezővé téve a választási részvételt Bulgáriában.

A törvényjavaslat előterjesztői szerint a kötelező választási részvétel növelné az utóbbi években csökkenő választási részvételt, egyúttal mérsékelné a választási csalások veszélyét is az Európai Unió legszegényebb országában. A választási törvény módosítását 109 szavazattal fogadták el 74 ellenében, tíz tartózkodás mellett az összesen 240 tagú parlament jelenlévő képviselői.

Az alkotmánybírák még elmeszelhetik

Az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt és a török kisebbséget képviselő párt a törvénymódosítás ellen szavazott. A kötelező választás bírálói azzal érvelnek, hogy a bolgár alkotmányban rögzített választáshoz való jog egy törvénymódosítással nem tehető kötelezettséggé.

Az elfogadott törvénymódosítás alapján azok, akik nem adják le voksaikat, 50 leva, vagyis közel 8000 forintos pénzbírságra vagy szociális juttatásaik három hónapos megvonására számíthatnak.

A csütörtöki döntés bírálói szerint a bolgár alkotmányban rögzített választójog nem tehető kötelezővé egy törvénymódosítással. A kötelező választási részvételt előíró törvényt az alkotmánybíróság még eltörölheti - tették hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK