Csapdába csalták az észak-koreai étterem dolgozóit

Vágólapra másolva!
Észak-Korea személyes találkozót követelt csütörtökön a Dél-Koreába szökött éttermi dolgozókkal, hogy "tisztázza helyzetüket". Az étterem megmaradt dolgozói állítják: kollégáik csalás áldozatai lettek.
Vágólapra másolva!

A 13 ember - 12 pincérnő és egy menedzser - egy Kínában üzemelő észak-koreai étteremből menekült Dél-Koreába április elején. Phenjan akkor elfogadhatatlan provokációnak minősítette a történteket, és követelte szabadon bocsájtásukat.

Találkozhatnak a szüleikkel

Az észak-koreai Vöröskereszt egy közleményében azt írta, hogy az "elrabolt emberek" családjai szeretnének minél hamarabb közvetlen kapcsolatba lépni szeretteikkel. Észak-Korea ennek érdekében a két ország határára vagy Szöulba küldené a Dél-Koreába távozottak szüleit abban az esetben, ha lehetőséget kapnak a személyes találkozóra.

A dokumentumban ugyanakkor hangsúlyozták: azt szeretnék, hogy a hozzátartozók egymás között tisztázzák a helyzetet. Amennyiben ez nem történik meg, akkor Észak-Korea "határozott megtorló műveletet" hajt végre a dél-koreai elnöki hivatal ellen - olvasható a közleményben.

A főnök átverte őket

A CNN stábja találkozott Phenjanban az étterem többi dolgozójával – csupa megbízható családból származó pincérnővel –, akik azt állítják: a főnökük becsapta a kollégáikat.

Mindenkinek azt mondta, hogy átköltöztetik az éttermet egy másik délkelet-ázsiai országba, de az egyik pincérnőnek négyszemközt elárulta, hogy Dél-Koreába szöknek.

A pincérnő, Csoe Hjeyong figyelmeztette, akit tudott, de nem volt ideje riasztani mindenkit – erről ő maga számolt be az amerikai hírtelevíziónak.

Évente ezren szöknek át

A két Korea viszonyában érzékeny kérdés az észak-koreaiak szökése. Phenjan azzal vádolja Szöult, hogy átcsalogatja állampolgárait, amit Dél-Korea rendre tagad. Külföldi munkára többnyire azokat az észak-koreaiakat engedik, akiknek a rendszer iránti lojalitása nem kérdéses. Évente átlagosan több mint ezer észak-koreai szökik át Dél-Koreába, menekülve a mélyszegénység és a sztálini időket idéző diktatúra elől. A menekülők általában Kínába mennek, majd onnan tovább Dél-Koreába.