Visszavonhatja a vitatott amnesztiát a macedón államfő

2016.04.21. 17:40

Miután Macedóniában utcai tömegtüntetésekhez, a főváros Szkopje szétveréséhez és az elnöki palota feldúlásához vezetett az államfő vitatott amnesztiarendelete, az elnöki hivatal most visszacsinálná a döntést - már keresik a megfelelő jogi hivatkozást.

Visszavonná az amnesztiáról szóló vitatott döntését Gjorge Ivanov macedón államfő, aki eddig nem talált megfelelő jogalapot erre, ám most egy jogi csoporttal a megoldáson dolgozik - jelentette be az elnöki hivatal a vesti.mk szkopjei hírportál értesülése szerint.

Zavargások voltak a macedón fővárosban a vitatott amnesztiarendelet miattForrás: AFP/Robert Atanasovski

Mint arról az Origo is beszámolt, Gjorge Ivanov nemrég kegyelmet adott a belpolitikai válságot okozó lehallgatási botrány gyanúsítottjainak, vádlottjainak és elítéltjeinek. Az 56 ellenzéki és kormánypárti érintett közül eddig tizenegyen jelezték, hogy nem kérnek az elnöki kegyelemből.

Vádak mindkét oldalon

A 2014-es választások után az ellenzék választási csalással vádolta meg Nikola Gruevszki kormányfőt és a mögötte álló jobboldali koalíciót. Ez éleződött tovább tavaly év elején, miután a kormányfő államcsínnyel vádolta Zoran Zaevet, az ellenzéki Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség elnökét.

Ezután Zaev közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a jobboldali kormánypárt több választáson is csalt, és jogsértően hallgatta le 20 ezer ember telefonját.

Az EU is figyelmeztetett

Szkopjéban emiatt több tüntetést is szerveztek a kormány ellen, a válságot pedig csak uniós közvetítéssel lehetett megoldani. Nemzetközi nyomásra végül tavaly júniusban megállapodást írt alá a négy legnagyobb macedón párt: előrehozott választást írtak ki június 5-re, Gruevszki pedig lemondott.

Pénteken Bécsben rendeztek volna konferenciát a macedón válságról, ahol az érintett felek uniós közvetítéssel állapodhattak volna meg a helyzet kezeléséről, ám ezt váratlanul lemondták. Az EU közölte, csak akkor folytatja a párbeszédet Macedóniával, ha az elnök visszavonja az amnesztiát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK