Visszavonhatja a vitatott amnesztiát a macedón államfő

Macedónia, Skopje, tüntetés, zavargás
Protesters ransack the public office of President Gjorge Ivanov in Skopje on April 13, 2016, as several thousand people took the streets to demand resignation of the president over his decision to block judicial proceedings against top politicians embroiled in a wire tapping scandal. / AFP PHOTO / Robert ATANASOVSKI
Vágólapra másolva!
Miután Macedóniában utcai tömegtüntetésekhez, a főváros Szkopje szétveréséhez és az elnöki palota feldúlásához vezetett az államfő vitatott amnesztiarendelete, az elnöki hivatal most visszacsinálná a döntést - már keresik a megfelelő jogi hivatkozást.
Vágólapra másolva!

Visszavonná az amnesztiáról szóló vitatott döntését Gjorge Ivanov macedón államfő, aki eddig nem talált megfelelő jogalapot erre, ám most egy jogi csoporttal a megoldáson dolgozik - jelentette be az elnöki hivatal a vesti.mk szkopjei hírportál értesülése szerint.

Zavargások voltak a macedón fővárosban a vitatott amnesztiarendelet miatt Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Mint arról az Origo is beszámolt, Gjorge Ivanov nemrég kegyelmet adott a belpolitikai válságot okozó lehallgatási botrány gyanúsítottjainak, vádlottjainak és elítéltjeinek. Az 56 ellenzéki és kormánypárti érintett közül eddig tizenegyen jelezték, hogy nem kérnek az elnöki kegyelemből.

Vádak mindkét oldalon

A 2014-es választások után az ellenzék választási csalással vádolta meg Nikola Gruevszki kormányfőt és a mögötte álló jobboldali koalíciót. Ez éleződött tovább tavaly év elején, miután

a kormányfő államcsínnyel vádolta Zoran Zaevet, az ellenzéki Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség elnökét.

Ezután Zaev közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a jobboldali kormánypárt több választáson is csalt, és jogsértően hallgatta le 20 ezer ember telefonját.

Az EU is figyelmeztetett

Szkopjéban emiatt több tüntetést is szerveztek a kormány ellen, a válságot pedig csak uniós közvetítéssel lehetett megoldani. Nemzetközi nyomásra végül tavaly júniusban

megállapodást írt alá a négy legnagyobb macedón párt: előrehozott választást írtak ki június 5-re, Gruevszki pedig lemondott.

Pénteken Bécsben rendeztek volna konferenciát a macedón válságról, ahol az érintett felek uniós közvetítéssel állapodhattak volna meg a helyzet kezeléséről, ám ezt váratlanul lemondták. Az EU közölte, csak akkor folytatja a párbeszédet Macedóniával, ha az elnök visszavonja az amnesztiát.