Kiderült, milyen ember csatlakozik az Iszlám Államhoz

Mohammed Emwazinak, Dzsihád John, Jihadi John
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Államtól kiszivárgott több ezer dokumentumot elemeztek amerikai katonai szakértők, akik ennek alapján összeállították az átlagos külföldi dzsihádista profilját.
Vágólapra másolva!

Férfi, 26 éves, meglehetősen tanult, viszont alig tud valamit a Koránról és az iszlám jogról – ilyen az Iszlám Állam átlagos külföldi harcosa. A képet az amerikai hadsereg akadémiai intézete, a Combating Terrorism Center állította össze 4188 olyan ember személyes adatait elemezve, akik 2013-ban és 2014-ben csatlakoztak a dzsihádistákhoz.

Az elemzők hangsúlyozták, hogy felbecsülhetetlen a megszerzett információk értéke az Iszlám Állam és különösen a külföldi dzsihádisták megértése szempontjából.

Az Iszlám Állam egyik leghírhedtebb külföldi harcosa volt Dzsihád John, azaz a brit Mohammed Emwazi Forrás: --

Mindent tudni akarnak

A csatlakozáskor valamennyi dzsihádistával részletes kérdőívet töltetnek ki, amely nem csupán az alapadatokat és a végzettséget tartalmazza, hanem azt is, hogy mi akar lenni az illető: harcos vagy öngyilkos merénylő.

A döntő többség egyébként az előbbit választja – számolt be a brit Independent.

A CTC elemzői 77 ország állampolgárait találták meg az adatbázisban; a legtöbben Szaúd-Arábiából érkeztek. Nagy-Britannia 26 harcost „adott” a szervezetnek, sokkal kevesebbet, mint Németország vagy Franciaország. A listán szerepelt három a párizsi merénylők közül is.

A francia Maxime Hauchard, más néven Abu Abdallah al-Faransi (jobbra) legalább 18 szír katona lefejezésében vett részt Forrás: AFP/-

A legtöbben 1987-esek

A legtöbb harcos 1987-ben született, tehát 26-27 évesen csatlakozott a szervezethez. A nyugati országokból azonban inkább a fiatalabbak, a Közel-Keletről, Észak-Afrikából, Oroszországból és Kínából inkább idősebbek állnak a dzsihádisták közé.

A legtöbb jelentkezőnek van érettségije, de sok közöttük a felsőfokú végzettségű: közgazdász, számítógépes szakember, bölcsész, tanár is. A nyugati harcosok általában tanultabbak, mint a többiek.

Salim Benghalem is Franciaországból érkezett Forrás: AFP/Ho

Kevés fogalmuk van az iszlámról

Egy területen viszont feltűnő a harcosok tudásbeli hiányossága: a vallást és az iszlám jogot, a saríát illetően.

A kérdésre válaszolók 70 százaléka a saját bevallása szerint is csak „alapfokú” ismeretekkel rendelkezik. Kivételt elsősorban a szaúdiak, egyiptomiak, tunéziaiak és indonéziaiak jelentenek.

Ez a tény alátámasztja azoknak a szakértőknek a véleményét, akik már korábban is hangoztatták, hogy az Iszlám Állam elferdíti a Koránt a saját céljai érdekében, és az iszlámtól idegen brutalitással működik.

A többség tanulatlan

A dzsihádisták többsége betanított munkás volt, mielőtt csatlakozott a szervezethez. A korábbi foglalkozást illetően a második helyen a kereskedelem, a harmadikon az egyetemi tanulmányok állnak. Sokan dolgoztak a szaúdi belügyminisztérium alkalmazásában.

Az amerikai szakértők szerint egyértelmű, hogy az Iszlám Állam „fejvadászatot” is alkalmaz, bizonyos képességek és szaktudás birtokban lévő embereket célzottan próbál a soraiba csábítani.