Megtalálták az Iszlám Állam egyik legnagyobb fegyverraktárát

2016.04.22. 22:23

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legnagyobb, több mint 12 ezer különféle robbanószerkezettel teli fegyverraktárára bukkantak az orosz hadsereg tűzszerészei Palmüra aknamentesítése közben - közölte a Russia Today orosz hírtelevízió az internetes honlapján.

A raktárt, amelyet jól álcáztak az iszlamisták, az orosz hadsereg tűzszerészeinek különleges felszerelésével, Urán 6 típusú aknamentesítő robotokkal és különlegesen kiképzett kutyák segítségével sikerült felfedezni - mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Több mint 12 ezer robbanóeszközt, köztük nagy kaliberű aknavető gránátokat, ágyúlövedékeket, tankelhárító rakétákat, valamint különböző taposóaknákat távolítottak el a raktárból - tette hozzá.

A vezérőrnagy hangsúlyozta: ez az Iszlám Állam egyik legnagyobb fegyverraktára és az onnan származó robbanószerkezetekkel nemcsak Homsz tartományban, de Szíria-szerte követtek el terrortámadásokat a szélsőségesek.

Szíriai katona ünnepel Palmüra óvárosában, miután a szíriai hadsereg visszafoglalta az Iszlám Államtól a romvárostForrás: MTI/EPA/Str

Palmürát március végén sikerült a Moszkvával szövetséges damaszkuszi rezsimnek visszafoglalnia, a város aknamentesítése ezt követően kezdődhetett meg. Jurij Sztavickij tábornok, az orosz hadsereg műszaki alakulatainak parancsnoka csütörtökön közölte: az orosz hadsereg tűzszerészei befejezték Palmüra ókori romjainak aknamentesítését, ugyanakkor

a város lakónegyedeiben és a város repülőterének környékén folytatódik az aknakeresés.

Konasenkov szerint a robbanócsapdákkal védett fegyverraktárt a város határában találták meg. A vezérőrnagy megjegyezte, hogy majdnem ezer elektromos, illetve házi készítésű, rádió irányítású detonátort találtak, amelyeket különböző robbanószerkezetek előállításához használhattak. A robbanóanyagokat biztos helyre szállították hatástalanításra - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK