A Brexit-tábor visszautasítja Obama beavatkozását

602472133 Horizontal SPEAKER PODIUM PRESIDENT
Barack Obama
Vágólapra másolva!
Beavatkozásként értékelték a brit EU-szkeptikusok, hogy Barack Obama amerikai elnök is állást foglalt a Brexit-vitában, és szerinte Nagy-Britanniának nem lenne szabad kilépnie az Európai Unióból.
Vágólapra másolva!

Visszautasították a brit EU-szkeptikusok Barack Obama amerikai elnök állásfoglalását arról, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióban kellene maradnia. David Cameron miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után

Obam erőteljes érveléssel állt ki Nagy-Britannia EU-tagsága mellett.

Barack Obama szokatlanul szenvedélyesen érvelt a Brexit ellen Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A The Times konzervatív brit napilap "Obama EU-ultimátumának" nevezte az amerikai elnök azon kijelentését, hogy ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, akkor nem számíthat egyhamar külön kereskedelmi megállapodásra az Egyesült Államokkal.

Felháborodtak az EU-szkeptikusok

Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának vezetője - akinek fő politikai programja a Brexit, vagyis Nagy-Britannia távozása az EU-ból - kijelentette: gyanúja szerint az amerikai elnök "ezt a szöveget" a brit kormányfő sugallatára mondta. Ezt a miniszterelnöki hivatal azonban cáfolta.

Boris Johnson, London polgármestere és David Cameron miniszterelnök Forrás: AFP/POOL/Stefan Rouseau

Boris Johnson, London konzervatív polgármestere - a Brexit-tábor befolyásos tagja, aki a 2020-as választásokon már nem induló Cameron utódjelöltje lehet - azt mondta, épp a szuverenitását őrző Egyesült Államok mondja meg, hogy a szuverén Nagy-Britanniának miért kellene az EU-hoz tartoznia.