A szabadságpárti jelölt vezet az elnökválasztáson Ausztriában

Vágólapra másolva!
Bár ez csak előzetes információ és becslés, de Norbert Hofer szabadságpárti államfőjelölt 37,3 százalékkal az első helyen áll Ausztriában.
Vágólapra másolva!

Norbert Hofer szabadságpárti államfőjelölt 37,3 százalékkal az első helyre került, a függetlenként induló Irmgard Griss 18,6, a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen 18,3 százalékkal áll a második és harmadik helyen az osztrák elnökválasztáson az ARGE közvélemény-kutató intézet délután ismertetett előzetes becslés szerint.

A szavazatok több mint ötven százalékos feldolgozottsága alapján készült előrejelzés szerint

a szociáldemokrata jelölt Rudolf Hundstorfer és a néppárti Andreas Khol eredménye között alig van eltérés,

nagyjából 12-12 százalékon állnak. Az intézet által közölte előzetes számok szerint Richard Lugner építési vállalkozó 2,5 százalékos eredményt ért el.

A felmérések mást mutattak

A legutóbbi felmérések ugyanazt a sorrendet mutatják: a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen a legnépszerűbb, a második helyen az Osztrák Szabadságpárt által indított Norbert Hofer áll. A két kormánypárti jelölt, a néppárti Andreas Khol és a szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer alulmarad a felmérések szerint, ami

komoly figyelmeztetés lehet a koalíciós kormány számára.

Ha az első fordulóban senki nem szerzi meg a voksok abszolút többségét, vagyis senki nem kapja meg az összes leadott szavazat több mint felét, négy héttel később, a második fordulóban dől majd el a verseny. A jelenlegi állás szerint valószínűleg Van der Bellen és Hofer jut majd be a május 22-én rendezendő második fordulóba.

Fischer 80 százalékot kapott

A jelenlegi államfő, a szociáldemokrata Heinz Fischer 2004 óta tölti be tisztét. Legutóbb, 2010-ben mintegy 80 százalékos támogatottságot ért el. Fischer mostani hivatali ideje 2016. július 8-án jár le, az új államfőt ekkor iktatják be hivatalába. Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól, és csak egyszer újítható meg.