Bár ez csak előzetes információ és becslés, de Norbert Hofer szabadságpárti államfőjelölt 37,3 százalékkal az első helyen áll Ausztriában.

Norbert Hofer szabadságpárti államfőjelölt 37,3 százalékkal az első helyre került, a függetlenként induló Irmgard Griss 18,6, a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen 18,3 százalékkal áll a második és harmadik helyen az osztrák elnökválasztáson az ARGE közvélemény-kutató intézet délután ismertetett előzetes becslés szerint.

A szavazatok több mint ötven százalékos feldolgozottsága alapján készült előrejelzés szerint a szociáldemokrata jelölt Rudolf Hundstorfer és a néppárti Andreas Khol eredménye között alig van eltérés, nagyjából 12-12 százalékon állnak. Az intézet által közölte előzetes számok szerint Richard Lugner építési vállalkozó 2,5 százalékos eredményt ért el.

A felmérések mást mutattak

A legutóbbi felmérések ugyanazt a sorrendet mutatják: a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen a legnépszerűbb, a második helyen az Osztrák Szabadságpárt által indított Norbert Hofer áll. A két kormánypárti jelölt, a néppárti Andreas Khol és a szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer alulmarad a felmérések szerint, ami komoly figyelmeztetés lehet a koalíciós kormány számára. 

Ha az első fordulóban senki nem szerzi meg a voksok abszolút többségét, vagyis senki nem kapja meg az összes leadott szavazat több mint felét, négy héttel később, a második fordulóban dől majd el a verseny. A jelenlegi állás szerint valószínűleg Van der Bellen és Hofer jut majd be a május 22-én rendezendő második fordulóba.

Fischer 80 százalékot kapott

A jelenlegi államfő, a szociáldemokrata Heinz Fischer 2004 óta tölti be tisztét. Legutóbb, 2010-ben mintegy 80 százalékos támogatottságot ért el. Fischer mostani hivatali ideje 2016. július 8-án jár le, az új államfőt ekkor iktatják be hivatalába. Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól, és csak egyszer újítható meg.