Bejelentette pártja győzelmét a szerb előrehozott választásokon Aleksandar Vucic, a jobbközép SNS a szavazatok több mint felét szerezte meg. A Vajdasági Magyar Szövetség öt képviselői helyre számít.

Bejelentette győzelmét az előrehozott parlamenti választásokon vasárnap késő este az eddig is kormányzó jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS).

Aleksandar Vucic, a párt elnöke a bejelentéskor a szavazatok 77 százalékos feldolgozottságára hivatkozott.  Ez alapján a jobbközép SNS támogatottsága 50,9 százalékos.  A második helyen - saját méréseik szerint - a párt eddigi koalíciós partnere, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt áll 11,23 százalékkal.

Vucic: Támogatták az eddigi reformokat

Az ötszázalékos parlamenti küszöböt emellett átlépte a Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt (SRS) 7,39 százalékkal, valamint az ellenzéki balközép Demokrata Párt (DS) 5,44 százalékkal. A Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalíció 4,7 százalékot ért el.

Aleksandar Vucic szerint a lakosság támogatta kormánya eddigi reformjaitForrás: AFP/2015 Anadolu Agency/Emin Sansar

Aleksandar Vucic kiemelte, hogy a választás állása azt bizonyítja, hogy a lakosság támogatta az eddigi kormány reformjait  és az európai integrációt.

A VMSZ öt képviselői helyre számít

Emellett a nemzeti kisebbségi pártok néhány képviselője is biztosan bejutott a törvényhozásba.

Ezekre a pártokra az úgynevezett természetes küszöb alkalmazása érvényes,  vagyis annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt.

Az egyetlen magyar párt, amely indult az országos választáson, a Vajdasági Magyar Szövetség volt, amely az eddigi öt képviselői hely megtartását tűzte ki célul.