Barack Obama szerint Angela Merkel a történelem jó oldalán áll a menekültek ügyében. Az USA elnöke kétnapos látogatásra érkezett Németországba. A kétoldalú megbeszélések fő témája a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény volt.

Angela Merkel német kancellár "a történelem jó oldalán áll" a migrációs válság ügyében - mondta a németországi látogatáson tartózkodó Barack Obama amerikai elnök vasárnap Hannoverben.

Az USA elnöke szerint Angela Merkel bátran lép fel a migrációs válság kezeléséért, ami talán annak tulajdonítható, hogy egykor falak mögé zárva élt.

Angela Merkel a válság kezeléséért tett amerikai erőfeszítések közül az embercsempészek ellen az Égei-tengeren indított NATO-műveletet emelte ki, és közölte, hogy Németország hálás az Egyesült Államoknak, amiért csatlakozott az akcióhoz.

Mindketten hangsúlyozták, hogy mély aggodalommal tölti el őket a fegyvernyugvás törékenysége, az erőszak fellángolása Szíriában.

Nem klasszikus védet övezetre gondolt

A német kancellár a szíriai biztonsági övezet ügyéről előző nap Törökországban tett nyilatkozatával kapcsolatban azt mondta, nem kívülről, külső erők által védett "klasszikus védett övezetre" gondolt, hanem olyan térségről, amelynek biztonságát a genfi békefolyamat révén maguk a konfliktus résztvevői garantálják.

Obama szerint Merkel a történelem jó oldalán állForrás: AFP/Ronny Hartmann

Barack Obama is kiemelte a genfi folyamat jelentőségét, és hangsúlyozta, hogy csak politikai eszközökkel lehet rendezni a szíriai helyzetet. Jelezte, hogy Washington nem támogatná egy külső erőkkel védett övezet kialakítását. Mint mondta, nem ideológiai, hanem praktikus problémáról van szó. Egyebek között tisztázni kellene, hogy mely ország lenne hajlandó jelentős nagyságú szárazföldi erőt küldeni az ötödik éve polgárháborúval sújtott Szíriába.

 A GDP 2 százaléka védelmi kiadásokra

Angela Merkel az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemről szólva azt mondta, hogy Németország az észak-iraki kurd erők, a pesmergák támogatásával "szinte paradigmaváltást" hajtott végre a biztonságpolitikában, hiszen soha korábban nem szállított fegyvert válságövezetbe. Németország máshol is fokozza erőfeszítéseit, ezt jelzi többek között afganisztáni katonai szerepvállalása - mondta a kancellár.

Obama szerint Németország szinte paradigmaváltást hajtott végre a biztonságpolitikábanForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christian Charisius

Barack Obama ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy az észak-atlanti szövetség valamennyi tagjának a GDP 2 százalékának megfelelő szintre kell emelnie védelmi kiadásait.A német kancellár és az amerikai elnök az ukrán válsággal kapcsolatban a minszki megállapodások végrehajtását sürgette. Angela Merkel hangsúlyozta, aggasztó, hogy még mindig nem tartós a fegyvernyugvás. 

A TTIP volt a fő téma

A kétoldalú megbeszélés fő témája az EU és az Egyesült Államok formálódó, Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nevű szabadkereskedelmi szerződése volt.

Angela Merkel úgy vélte, a TTIP "abszolút hasznos" Németországnak és egész Európának, ezért "igyekezni kell", hogy minél előbb elkészüljön a szerződés, azért is, mert már létrejött az Egyesült Államok, Japán és 10 további kelet-ázsiai és dél-amerikai ország úgynevezett csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodása (TPP).

Barack Obama a tervezett megállapodással szemben az Atlanti-óceán mindkét partján erősödő ellenállásról szólva arról beszélt, hogy az emberek elégedetlenek a globalizációval és a szabadkereskedelmi szerződések várható előnyei helyett csak lehetséges hátrányaira figyelnek.

Azonban továbbra is van esély arra, hogy a TTIP-ről szóló tárgyalásokat az év végéig befejezzék, a szerződés a parlamentek elé kerüljön és a következő amerikai elnök hivatali idejében életbe lépjen.

Rend legyen az asztalon

Barack Obama a tájékoztatón többször barátjának és partnerének nevezte Angela Merkelt, és örömét fejezte ki, hogy a német kancellár akkor is hivatalban lesz még, amikor az ő megbízatása véget ér.

- Angela Merkel munkája csodálatra méltó, és a világ hasznára válik, hogy tovább tevékenykedik német kancellárként - mondta arra a kérdésre, irigyli-e Angela Merkelt, amiért azután is folytathatja munkáját, hogy ő két ciklus után búcsúzik hivatalától.

Obama azt is elmondta, hogy azzal a tudattal akarja átadni irodája kulcsát utódjának, hogy "rend van az íróasztalon, nincs felfordulás a világban és egy kicsit hozzájárultam ahhoz, hogy jobb legyen a világ".

Barack Obama vasárnap kétnapos hivatalos látogatást kezdett Németországban, ahol valószínűleg utoljára jár elnökként. Ötödik németországi látogatásának apropója az, hogy az Egyesült Államok a partnerország a hannoveri nemzetközi ipari vásáron.