Észak-Korea felhagy a nukleáris kísérletekkel, és hajlandó a párbeszédre, ha az Egyesült Államok és Dél-Korea "egy időre, néhány évre" felfüggeszti évenként megrendezett közös hadgyakorlatait - jelentette ki Ri Szujong észak-koreai külügyminiszter az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában.

Ri megismételte Phenjan azon álláspontját, hogy az országnak joga van ellenségei nukleáris elrettentéséhez, nem lehet megfélemlíteni semmilyen szankcióval, és hogy az Egyesült Államok kényszerítette atomfegyverek kifejlesztésére. Ez volt az első interjú, amelyet a külügyminiszter nyugati médiának adott. A beszélgetést Észak-Korea ENSZ-hez akkreditált New York-i nagykövetségén vették fel szombaton. 

Rakétakísérlet Észak-KoreábanForrás: MTI/EPA/KCNA

 

Demonstrálnak

A külügyminiszter interjújára amerikai részről egy meg nem nevezett tisztségviselő reagált először, aki azt mondta, hogy a Dél-Koreával közös hadgyakorlatokra azért van szükség, mert Washington demonstrálni akarja szövetségesi elkötelezettségét Szöul mellett.

Szinte bárki mehet

Ri közölte, hogy bármely nemzetközi jogvédő szervezet vizsgálhatja az észak-koreai állapotokat, de elképzelhető, hogy ezen szervezetek egyes szakértőinek a saját kockázatukra kell utazniuk az országon belül. Aki a valóságtól "teljesen eltérően" akarja beállítani az észak-koreai helyzetet, az kockáztat - szögezte le. Akit Phenjan semmiképp nem látna szívesen, az az ENSZ-nek az észak-koreai emberi jogi ügyekben illetékes jelentéstevője, Marzuki Darusman - mondta a külügyminiszter.
Darusman többször élesen bírálta az észak-koreai jogsértéseket, és kijelentette, hogy valószínűleg csak egy rendszerváltoztatás hozna megoldást az országban.

Újabb kísérlet

Észak-Korea vasárnap bejelentette, hogy sikeres kísérletet hajtott végre egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétával, aminek révén újabb eszközre tett szert egy nagy erejű atomtámadáshoz. A dél-koreai hadsereg megerősítette, hogy Észak az előző nap a keleti partjainál kilőtt tengeralattjáróról egy ballisztikus rakétát.