Őrizetbe vettek Törökországban egy holland újságírónőt, mert egy Twitter üzenetben sértegette Erdogant. Ebru Umar egy korábbi cikkében megalomán diktátornak nevezte a török elnököt. Az újságírónő már vasárnap bíróság elé állhat.

Őrizetbe vette Ebru Umar holland újságírónőt szombat este a török rendőrség az Égei-tenger partján fekvő Kusadasi üdülővárosban található lakásán, mert Twitter-üzeneteivel sértegette Recep Tayyip Erdogan török elnököt - jelentette honlapján vasárnap a BBC Türkce, a brit közszolgálati adó török nyelvű kiadása.

- Az ajtóm előtt a rendőrség, nem vicc - osztotta meg lakásából az újságíró Twitteren a hatóság érkezését konstatálva.

Később azt írta, hogy kórházba viszik orvosi kivizsgálásra, mielőtt ügyészek elé állítanák.

"Megalomán diktátor"

A török származású holland publicista nemrégiben a török államfőt súlyosan becsmérlő cikket is írt.
A rotterdami török főkonzulátus a minap körüzenetében arra kérte Hollandiában élő állampolgárait, hogy jelentsék, ha Erdogant sértő megnyilvánulásokat találnak a közösségi oldalakon. A külképviselet később "félreértésnek" minősítette az esetet.

Umar írásában úgy fogalmazott, hogy akik támogatják a török konzulátus felhívását, olyan besúgók, mint a nácik. Erdogan szultán a Török Köztársaság 1923-as megalapításától mostanáig a leginkább megalomán diktátor - írta Ebru Umar.

Már vasárnap bíróság elé állhat

A holland külügyminisztérium, valamint Hollandia ankarai nagykövetsége jelezte, hogy fokozott figyelemmel kísérik az ügy fejleményeit és folyamatosan kapcsolatban állnak az újságírónővel. Hollandia izmiri tiszteletbeli konzulátusa ügyvédet bocsátott a nő jogi védelmére.

A holland politikai pártok és a Holland Újságírók Szövetsége (NVJ) elítélte az Umarral történteket. Az NVJ főtitkára, Thomas Bruning aggodalmat keltőnek nevezte a törökországi sajtó- és véleménynyilvánítási szabadságra nehezedő nyomást.

Törökország mindenre képes, jelenleg csak a politikai nyomás és a médiaérdeklődés a fegyverünk - tette hozzá Bruning. 

Umart várhatóan még vasárnap bíróság elé állítják.