Történelmi orvossztrájk Angliában

2016.04.26. 15:07

A brit állami egészségügyi szolgálat hét évtizedes történetének legnagyobb orvossztrájkja kezdődött kedden Angliában.

 A sztrájkot a már végzett, de szakvizsga előtt álló orvosok hirdették meg, mivel

nem sikerült egyezségre jutniuk a kormánnyal a heti munkarend és a hétvégi pótlékrendszer átalakításáról.  

Jeremy Hunt egészségügyi miniszter a tárgyalások kudarca után az év elején közölte, hogy a nyártól rendelettel lépteti érvénybe az új szabályozást, amelynek alapján a kormány emeli a fiatal orvosok alapbérét, viszont a szombati ügyeletek után járó bérpótlékot megvonja. Ennek elsődleges célja az, hogy az anyagi és létszámgondokkal egyszerre küszködő kórházak a hétvégén könnyebben tudják biztosítani a szükséges orvosi létszámot.

A II. világháború óta nem volt ekkora sztrájk a briteknél. (Képünk illusztráció)Fotó: Origo

 Az orvosok érdekképviseletét ellátó szakmai szövetség, a British Medical Association (BMA) szerint azonban ez éppen a betegellátás biztonságát veszélyezteti, mivel egyoldalúan növeli az orvosok munkaterhelését. A BMA értelmezése szerint az új szabályozás a hétvégén kívül is lehetővé teszi a hosszabb munkaidő elrendelését például az éjszakai ügyeleteket ellátó fiatal orvosok esetében.

Az idén már voltak orvossztrájkok Angliában, de ez az első olyan munkabeszüntetés a II. világháború után létrehozott NHS egész történetében, amely a kórházak sürgősségi és szülészeti osztályaira is kiterjed.

Az NHS angliai kórházai a keddi adatok szerint 12 711 előre tervezett műtéti beavatkozást halasztottak el, és 112 856 ambuláns vizsgálatot mondtak le. Az estig tartó sztrájkban 45 ezer orvos vesz részt, és a BMA szerdára is hasonló akciót hirdetett.
Jeremy Hunt a BBC rádiónak kedden - arra a kérdésre, hogy vállalja-e a felelősséget, ha a sztrájk okozta ellátási kiesések miatt valaki esetleg meghal - kijelentette, hogy a sztrájk idején történtekért azok a felelősek, akik a sztrájkot választották.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az egészségügyi miniszteri tisztség "valószínűleg az utolsó jelentősebb politikusi állás", amelyet elvállalt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK