Újságírók tiltakoztak kollégáik őrizetbe vétele miatt Kairóban

Vágólapra másolva!
Mintegy száz egyiptomi újságíró demonstrált kedden Kairó belvárosában amiatt, hogy előző nap számos kollégájukat őrizetbe vették az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök elleni tiltakozások tudósításáért.
Vágólapra másolva!

Szemtanúk beszámolói szerint az egyiptomi újságíró-szövetség központja előtt mintegy százan gyűltek össze. Jehia Kalas, a szövetség elnöke azt mondta, hogy a biztonsági erők hétfőn számos akkreditált újságírótól megtagadták az épületbe lépés lehetőségét. "Ilyen típusú incidens évek óta nem történt" - írta közleményében. Az egyiptomi hatóságok nem reagáltak az elhangzottakra.

Az észak-afrikai ország biztonsági erői

legkevesebb harminchárom újságírót fogtak el hétfőn a Szíszi elleni demonstrációkon,

ahol az államfő azon döntése ellen tiltakoztak, amelynek értelmében Kairó átenged két stratégiai szempontból fontos vörös-tengeri szigetet Szaúd-Arábiának.

A demonstrálók a hatóságok átfogó biztonsági intézkedései ellenére vonultak az utcára hétfőn, és helyszíni beszámolók szerint a nagy számban kirendelt biztonsági erők

könnygázt és gumilövedéket vetettek be ellenük.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet helyi jogvédők szövetségére hivatkozva kedden közölte, hogy legalább 238 embert vettek őrizetbe Egyiptomban kormányellenes tüntetéseken, köztük újságírókat és külföldieket is.