Rettegnek Trumptól az amerikai hadseregben

hadsereg
Republican presidential candidate Donald Trump speaks aboard the World War II Battleship USS Iowa, on September 15, 2015, in San Pedro, California. AFP PHOTO /ROBYN BECK / AFP / ROBYN BECK
Vágólapra másolva!
Donald Trumpnak finoman szólva sincs jó véleménye az amerikai hadseregről. Most, hogy a milliárdos egyre közelebb került a republikánus elnökjelöltséghez, egyre többen kezdenek el találgatni, milyen hatással lehet mindez az Egyesült Államok haderejére. A főtisztek mindenesetre már most azt suttogják, inkább lemondanak, mint hogy törvénytelen parancsokat hajtsanak végre. 
Vágólapra másolva!

Amikor Donald Trump bejelentette, hogy elindul az amerikai elnökjelöltségért folytatott harcban, az egyik legelső intézkedése a veteránokhoz szólt. Ahogy arra a Huffington Post című lap is emlékeztetett, a milliárdos tavaly segélyvonalat nyitott a veteránoknak, ahol elmondhatták, hogyan változtatnának az őket érintő bürokrácián. Trump még azt is megígérte, hogy néhány üzenetre személyesen fog válaszolni.

Donald Trump a USS Iowa világháborús hadihajó fedélzetén is mondott már beszédet Forrás: AFP/Robyn Beck

„Minden veteránt szeretek, és segíteni fogok nekik, hogy végre olyan életet éljenek, ami őket megilleti” – mondta.

Csakhogy a volt amerikai katonák hiába hívták a segélyvonalat, a többségüket egy automata hang fogadta, amely annyit közölt, írjanak e-mailt. Aki mégis tudott beszélni egy ügyintézővel, szintén azt a tanácsot kapta, írja le a panaszait.

Nem tiszteli a katonákat

A fenti történet jól példázza, hogyan áll hozzá Donald Trump a hadsereghez. A republikánus elnökjelöltségre pályázó milliárdos ígérgetni ugyan szeret, de a hozzá közel állók is elismerik:

nem igazán tiszteli sem a hadsereget,

sem pedig a szabályait.

A World Politics Review egyenesen úgy fogalmazott: Donald Trump elnöksége olyan forradalmi változásokat hozhat a fegyveres erők életébe, amilyenre a harmincas évek óta nem volt példa. A kérdés már csak az, hogy pozitív vagy negatív irányba.

Azért Trumpnak a veteránok között is akadnak támogatói Forrás: AFP/2015 Getty Images/Bill Pugliano

A Trump katonai stratégiájával foglalkozó cikkek mindegyike megjegyzi: az elnökjelölt-aspiráns sosem volt katona. A vietnami háborút a tanulmányai miatt úszta meg, később egészségügyi okokból, csontkinövései miatt nem sorozták be. Életrajzírója szerint Trump ugyanakkor komolyan hiszi, hogy az exkluzív, fizetős New York-i katonai akadémia, ahova járt, több tapasztalatot adott neki, mint a valódi sereg.

– emlékezett vissza a tanulmányaira.

Hadsereg helyett nők

Azzal már kevésbé szokott dicsekedni, amit évfolyamtársai meséltek róla: a fiatal Donald állítólag annyi nőt vitt be az egyetemi kampusz területére, hogy az évkönyvben csak nőcsábászként emlegették.

Sokan nem felejtették el azt sem, amikor a kilencvenes években Trump azért lobbizott, hogy

tiltsák ki a Trump Tower környékéről a veterán árusokat.

Kérését tizenhárom évvel később az akkori polgármesternek, Michael Bloombergnek is megismételte, azzal az indoklással, hogy a veteránok elcsúfítják az Ötödik sugárutat, New York legelegánsabb bevásárlóutcáját.

Donald Trumpnak sokan a szemére vetik, hogy nem kedveli a veteránokat Forrás: AFP/2016 Getty Images/Scott Olson

A katonákat a legjobban nem is ezzel akasztotta ki, hanem azzal, hogy 1997-ben a Howard Sternnek adott interjújában a nemi betegségek elkerülését a háborúhoz hasonlította.

Úgy érzem magam, mint egy nagyszerű és bátor katona” – mondta akkor Trump.

Nagy szavak, képzetlen csapat

Túlzás lenne persze azt állítani, hogy az elnökjelöltségét egyetlen katona sem támogatja, sőt, a hadseregben sokan vannak, akiknek imponál a politikus szókimondó stílusa. A katonai vezetés többsége ennek ellenére kifejezetten

retteg attól, hogy Trump valaha is bekerülhet a Fehér Házba.

Van, aki bizakodik, hogy ebben az esetben azért megváltozna a véleménye, más viszont kijelentette, hogy azonnal leszerel, ha elnökként Trump lesz a hadsereg első embere.

„Teljesen félreérti a katonai hivatást” – mondta róla Robert Killebrew nyugalmazott ezredes.

Ne higgyük, hogy legalább tapasztalt külpolitikai és katonai tanácsadókkal veszi körül magát.

„Valószínűleg ők a legképzetlenebb csapat, akikről valaha hallottam” – jellemezte őket Richard Kohn civil katonai szakértő.

Novemberben derül ki, ki lesz a Fehér Ház következő lakója Forrás: AFP/Mandel Ndan

Iraki és afganisztáni veteránok, külügyminisztériumi és védelmi minisztériumi alkalmazottak és a CIA munkatársai a Huffington Postnak név nélkül ennél is keményebb jelzőket használtak. A legtöbben úgy fogalmaztak, megrémültek, és rettegnek attól, hogy egy olyan ember lehet az elnök, aki ennyire nem tiszteli a katonaságot.

Parancsba adni a törvénytelent

Bár Trump eddig részletesen nem fejtette ki katonai programját, a kampánya alatt tett kijelentésekből már most látszik, hogy radikális változásokat képzel el. Szó szerint úgy fogalmazott, hogy a „szart is kibombázza” az Iszlám Államból, levadássza a családtagjaikat, és

megkínozná a terrorizmussal gyanúsított személyeket is.

Sőt, még a vízzel való kínzást is megengedné, akkor is, ha nem használ, mert a foglyok „úgyis megérdemelték”. Amikor pedig közölték vele, hogy ezt a katonák jogilag nem hajthatnák végre, azt mondta: biztos benne, hogy nem fognak neki ellentmondani.

Éppen a fenti kijelentések azok, amik miatt a katonai vezetés igazán tart Trumptól. Az eddigi nyilatkozatai alapján kifejezetten törvénytelen dolgokat akar a katonákkal végrehajtatni. Hivatalosan ezt persze nem teheti meg, mert minden hasonló rendelethez szüksége van a Kongresszus támogatására, de a tiszteket ettől függetlenül maga ellen hangolja. Trump ötletei ugyanis mindennek ellentmondanak, amiben a hadsereg tagjai hisznek.

„Elképzelhetetlen, hogy a hadsereg valaha is kövessen ilyen otrombán törvénytelen és a becsületét ennyire sértő parancsokat” – írta cikkében David French, a National Review szerzője.

Bár a kínzási technikákat már betiltották az Egyesült Államok hadseregében, Trump újra használná őket Forrás: AFP/Mladen Antonov

Megelőzés helyett csapás

Trump esetleges megválasztása nemcsak az országon belül, hanem azon kívül is jelentős változásokat hozna. Ha bekerülne a Fehér Házba, jelentősen

megnövelné a védelmi költségvetést,

a hangsúlyok azonban máshova kerülnének. A megelőzés helyett Trump mindig is a katonai csapások erejében hitt, ezért a tengerészgyalogság és a légierő biztosan nyertesként jönne ki a változásból. A stabilizációért és a békefenntartásért felelős katonai alakulatok viszont kevesebb pénzt kapnának.

A hadiipar nem feltétlenül járna rosszul, Trump már többször is említette, hogy fejleszteni akarná a katonák fegyverzetét. Jelentősen csökkenne ugyanakkor a külföldre eladott fegyverek száma, mivel a milliárdos nem látja értelmét annak, hogy így szerezzék meg külföldi államok támogatását. Trump úgy látja,

az Egyesült Államok szövetségeseinek fizetniük kellene a védelemért cserébe.

Még ha néhány ország hajlandó is lenne erre, sokkal valószínűbb, hogy más partnereket keresnének, Oroszország, Kína vagy Irán személyében, ami a világ biztonságára nézve nem biztos, hogy jó ötlet.

Ha ő lesz a következő elnök, sokan leszerelnek majd a hadseregből Forrás: AFP/2015 Getty Images/Justin Sullivan

Engedetlenség helyett leszerelés

Katonai szakértők azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy Trump elnöksége

leszerelési hullámot indítana el

az amerikai tisztek között. Ezzel megelőzhetnék, hogy ellentmondjanak az elnöki parancsoknak, és elégedetlenségüket is kifejezhetnék. Az üres posztokat persze fel kellene tölteni, minden bizonnyal a republikánus adminisztrációt támogató tisztekkel.

Fontos a feltételes mód, hiszen az Egyesült Államok védelmi politikájában vagy a hadseregben nem történhetnek nagy változások kongresszusi hozzájárulás nélkül. A milliárdos mindenesetre biztos abban, hogy átverhetné az elképzeléseit a képviselőkön, de az, hogy az ingatlanbizniszben bevált módszerei a kormányzásban is beválnak-e majd, még nyitott kérdés.