Szigorították a menekültügyi törvényt az osztrákok

Refugees wait at Vienna western railway station migration #migration REFUGEE SOCIAL ISSUES asylum SQUARE FORMAT menekültek Bécs Ausztria
Refugees wait for the train to Munich at the western railway station in Vienna, Austria, 5 September 2015. More than 3000 refugees had travelled on from Hungary to Germany by Saturday afternoon, according to the Austrian authorities. PHOTO: JOERG DIECKMANN/DPA )
Vágólapra másolva!
Szigorította az osztrák parlament a menekültügyi törvényt. Az új szabályok szerint vészhelyzet esetén nem fogadnának egy migránst sem, és meghosszabbították a menekültkérelmek elbírálásának idejét is.
Vágólapra másolva!

Elfogadták szerdán a menekültügyi törvény szigorítását az osztrák parlamentben. A szabályozás egyik kulcseleme, hogy a kormány parlamenti jóváhagyással "vészhelyzetet" hirdethet a közrend és a belbiztonság veszélyeztetettsége esetén.

Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy ez idő alatt még a menekültstátusért folyamodó bevándorlókat sem fogadnák az országban. Csak azok kaphatnának menedéket, akiknek rokonaik élnek ott, továbbá a felnőtt kíséret nélkül utazó kiskorúak és a kisgyermekes anyák.

Minden más menekültet visszaküldenének a szomszédos államokba.

A vészhelyzetet hat hónapra lehet elrendelni, ugyanakkor két évre meghosszabbítható.

Határozott idejű menekültstátusz

A törvénymódosítás tartalmazza a határozott idejű menekültstátus bevezetését és a családegyesítés szigorítását is.

A határozott időre szóló menekültstátus azokra vonatkozna, akik november 15. után érkeznek az országba.

A terv szerint a státust legfeljebb három évre lehetne megadni, majd meg kellene újítani.

Ha akkor már nem áll fenn a menekültstátusra jogosító körülmény, kiutasíthatják az illetőt, ellenkező esetben viszont határozatlan időre meghosszabbíthatják a dokumentum érvényességét.

A családegyesítéshez a jövőben szükséges, hogy

a menekültek bizonyos anyagi előfeltételeket biztosítsanak,

illetve ez az eljárás csak három év elteltével indítható meg.

Figyelmbe vehetik a tanfolyamokat

Emellett meghosszabbodik a menekültkérelmek feldolgozási határideje is az eddigi 6 hónapról 15 hónapra. A felnőtt kíséret nélküli kiskorúak esetében viszont kedvezőbb ügyintézési határidők irányadóak.

A korábbi 6 hónap helyett 15 hónap lesz a menekültkérelmek feldolgozására Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jörg Dieckmann

Kötelezettséget vezettek be az elismert menekültstátussal rendelkezők és a menedékkérők számára, hogy regisztráltassák magukat az osztrák integrációs alapnál. Így egy lehetséges kitoloncolási eljárásnál figyelembe vehetik a hatóságok az érintett személy nyelv- és integrációs tanfolyamokon való részvételét is.

Ne menjetek hullákon át!

A menekültügyi törvény szigorítását 98 szavazattal fogadták el 67 ellenében. A frakciók közül az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Stronach Csapata egyhangúlag, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) pedig négy képviselőjének ellenszavazata mellett támogatta a szigorítást, amely ellen a Zöldek, a liberális NEOS és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szavaztak.

A szavazást az SPÖ-höz közeli szervezetek zavarták meg azzal, hogy a látógatókarzatról papírokat dobáltak le. Ezeken egyebek között az állt:

és Ez nem tart fenn titeket a víz színén!