Törökország hétfőre kipipálja a listáját

DAVUTOGLU, Ahmet
Brüsszel, 2016. március 7. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök megérkezik az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli migrációs csúcstalálkozójára Brüsszelben 2016. március 7-én. (MTI/EPA/Laurent Dubrule)
Vágólapra másolva!
Törökország hétfőn befejezi az európai uniós vízummentesség megszerzéséhez szükséges 72 kritérium teljesítését - mondta Volkan Bozkir uniós ügyekben illetékes török miniszter. Reméli, hogy ennek hatására az Európai Bizottság jövő heti jelentésében javasolni fogja a vízummentesség megadását a török állampolgároknak - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

Az EU március 18-án megállapodást kötött Törökországgal arról, hogy visszaküldi oda azokat a migránsokat, akik nem minősülnek menekülteknek. Az EU-tagországok ezért cserében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. Az egyezmény értelmében minden érintett ország, így Törökország is felgyorsítja a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedések meghozatalát, és ha minden feltétel teljesül, akkor legkésőbb június végéig megszűnik a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer. Az unió emellett összesen hatmilliárd eurót folyósít Ankarának 2018 végéig a török területen tartózkodó mintegy 2,7 millió szíriai menekült ellátására.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Összeverekedtek a képviselők

A török parlamentben folyik a vita az EU-val kötött megállapodás teljesítéséről és az abból fakadó törvények megalkotásáról. Szerda este azonban fel kellett függeszteni a vitát, mert a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) képviselői, valamint a kurdpárti ellenzék tagjai a kurd szélsőségesek elleni katonai műveletek miatt összeverekedtek. A plenáris ülést hétfőre halasztották. Várhatóan azonban a képviselők pénteken és szombaton dolgozni fognak a törvénytervezeten. Az Európai Bizottság arra számít, hogy szerdán javaslatot tehet a vízummentességre, de ezt egyelőre egyes EU-tagországok ellenzik, szerintük Törökország még a felét sem teljesíti az előírt 72 feltételnek.