Vágólapra másolva!
A vízumliberalizáció feltételeiről nem lehet alkudozni - hangoztatták az EU-török migrációs megállapodás jogi vonatkozásairól szóló brüsszeli vitán európai parlamenti képviselők, akik hangsúlyozták, hogy a migrációs vitában „nincs biankó csekk” Törökország számára.
Vágólapra másolva!

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kijelentette: nem szabad eltérni a vízumliberalizáció szigorú szabályaitól Törökország esetében a migrációs nyomás csökkentésének garanciájaként sem.

Törökországnak ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelnie, mint minden más országnak ahhoz, hogy polgárai szabad beutazást kapjanak az unió területére.

Az alelnök aggodalmának adott hangot a menekültek, a sajtószabadság és az alapvető emberi jogok törökországi helyzetével kapcsolatban. Véleménye szerint ezek tekintetében nemhogy csökken, hanem egyre növekszik a távolság Európa és Törökország között.

Klaas Dijkhoff, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára a vita során arra hívta fel a figyelmet, hogy elengedhetetlen a több tízezer menekült tagállamok közötti elosztásának - az EU-török megállapodásban foglaltak szerinti - végrehajtása és felgyorsítása.