Az olaszok nyakába varrná a menekülteket Ausztria

Spielfeld, Ausztria, menekült, migráns, bevándorló
A Spielfeldi menekülttábor az osztrák szlovén határon. Folyamatosan 3-4 ezer menekült várja a továbbjutást a határátkelőnél
Vágólapra másolva!
A német és az osztrák belügyminiszter együtt próbálnak nyomást gyakorolni olasz kollégájukra. Wolfgang Sobotka az osztrák kormány képviseletében adott ultimátumot az olasz kormánynak Potsdamból. Ha továbbra is észak felé terelik a menekülteket, kerítést húznak a Brenner-hágóra. A hágó választja el Ausztriától az olaszországi Dél-Tirolt, ahol jelentős osztrák kisebbség is él. 
Vágólapra másolva!

Potsdamban találkozott Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter Thomas de Maizière-vel, hogy német kollégája segítségét kérje a Brenner-hágó körül kialakult olasz-osztrák parázs vita rendezésében – írja a ZDF Heute.

Észak-dél szembenállás

Az újonnan kinevezett belügyminiszter azt szeretné elérni, hogy Berlin segítsen nyomást gyakorolni Olaszországra. Sobotka többször felszólította az olasz kormányt, hogy hagyjon fel a menekültek észak felé terelésével. Maiziére ebben partnernek tűnik.

Olaszország foggal-körömmel küzd a Brenner-hágóra tervezett határzár ellen.

A német belügyminiszter osztrák kollégájához hasonlóan a felelősséget az olaszok nyakába varrná. A Brenner-hágó nyitva tartása kizárólag Olaszországon múlik, mondta Maiziére.

A német belügyminiszter is Olaszországra hárítaná a felelősséget Forrás: AFP/Alain Jocard

Megrémültek a líbiai áradattól

A német belügyminiszter az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) egyik jelentése miatt kezdett aggódni. A nemzetközi szervezet felmérése szerint legkevesebb 200 ezer migráns akar Líbiából Olaszországon keresztül bejutni az unióba.

De akár egymillió menekült is érkezhet a Földközi-tenger felől.

Az osztrák és a német fél szerint Olaszország feladata az unió külső határának a védelme és a menekültek feltartóztatása.

Halásszák csak ki egyedül a menekülteket a lélekvesztőikből az olasz hatóságok, mondván az olasz partoknál lépik át először az unió határát. Mindezt Európa közönyösen végignézi - írja véleménycikkében a Süddeutsche Zeitung.

Kizárólag az olaszok feladata lenne a menekültek kimentése a tengerből? Forrás: MTI/AP/Francesco Malavolta

Bebiztosítják magukat

Az osztrákok azonban nem bíznak az olasz hatóságok munkájában, ezért biztos, ami biztos a cölöpöket már leverték a Brenner-hágó osztrák oldalán, Ausztria szerint így

vészhelyzet esetén bármikor könnyen fel lehet építeni a kerítést a határra.

Az osztrák kormány szerdán jelentette be, hogy határellenőrzést vezet be az Ausztriát Olaszországtól elválasztó Brenner-hágón május végétől. A tervek között szerepel még három ellenőrzőpont felállítása a hágót átszelő autópályán. Az ellenőrzések nemcsak az autósokat, hanem a vonattal utazókat is érintik. A maximális sebességet pedig 30 kilométer/órában szabta meg az osztrák fél.

A határra tervezett négy méter magas és 370 méter hosszú kerítést akkor húzza fel Ausztria, ha nem jut dűlőre az olasz vezetéssel a menekültkérdésben.

A Brenner-hágóra tervezett ellenőrzőpontok és a kerítések Forrás: Origo

Történelmi fájó pont

A két Tirol elválasztása a gazdaság szempontjából az árufuvarozásnak és turizmusnak okozna érvágást. A Brenner-hágót átszelő autópályán bonyolítja Olaszország áruforgalmának jelentős részét az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, Németország irányába.

A határzár a fuvarozó vállalatoknak több millió eurós károkat okozna.

Ausztria terve azonban az Olaszország északi felében élő osztrák kisebbségnél sem aratott sikert. A sorompók visszaállítása a dél-tiroliakban a régi sebeket tépheti fel. Tirol déli részét az első világháború után, 1919. szeptember 10-én csatolták Olaszországhoz.