Megint megindultak Berlinnek az orosz Éjjeli Farkasok

Vlagyimir Putyin és az Éjjeli Farkasok
Vágólapra másolva!
Második alkalommal is elindultak Moszkvából Berlin felé pénteken a második világháborúban aratott győzelem évfordulója alkalmából a Kreml-barát Éjjeli Farkasok motoros csoport tagjai.
Vágólapra másolva!

A motorosok Fehéroroszországon, Lengyelországon, Szlovákián, Ausztrián és Csehországon áthaladva május 9-én terveznek megérkezni a német fővárosba. Útjuk során és végállomásukon is koszorúzással akarnak megemlékezni a náci mészárlások áldozatairól és a jelentős szovjet katonai győzelmekről.

Tavaly

az előző lengyel kormány miniszterelnöke, Ewa Kopacz provokációnak minősítette az orosz motorosok vonulását.

Berlin, Varsó és Prága 2015-ben vízumügyi és határőrizeti eszközökkel fejezte ki a vonulással szembeni nemtetszését.

A lengyel külügyminisztérium csütörtökön közölte a varsói orosz nagykövetséggel, hogy nem engedi az ország területén áthaladni a motorosokat. Varsó biztonsági aggályokra hivatkozott.

Az orosz diplomáciai tárca "különösen cinikus és rosszindulatú gesztusnak" minősítette a lengyel döntést,

amelynek célja Moszkva szerint az orosz-lengyel kapcsolatok rontása. A moszkvai lengyel nagykövetet a nap folyamán bekérették az orosz külügyminisztériumba, ahol a tárca erőteljes tiltakozásának adott hangot.

Vlagyimir Putyin és az Éjjeli Farkasok Forrás: nightwolves.ru

Az orosz külügyi állásfoglalás az emléktúrát indító csoportot Oroszországi Motorosoknak nevezte, a Nagy Honvédő Háború lezárásának 71. évfordulójáról megemlékező vállalkozásukat pedig A győzelem útjainak.

A motoros konvojt vezető Andrej Bobrovszkij a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak pénteken azt mondta: ha a lengyel határon a május 1-jére tervezett érkezésükkor feltartóztatnák őket, Szlovákia felé veszik majd az irányt. Reményét fejezte ki, hogy Varsó a tavalyinál nagyobb megértést tanúsít.

A TASZSZ jelentése szerint a Katyn Rally elnevezésű, az orosz állami hírügynökség által "a legnagyobb helyi motorosklubnak" nevezett csoport vezetője, Wiktor Wegrzyn "szégyenteljesnek" nevezte a varsói döntést. Elmondta, hogy

a lengyel motorkerékpárosok, miként tavaly az Éjjeli Farkasok, fel fogják keresni azokat a helyeket, amelyeket az oroszok szerettek volna, és ott virágokat helyeznek el.

Varsóban meglátogatják a Zwirki i Wigury utcai katonai temetőt, hogy ott megemlékezzenek a Lengyelország felszabadítása során elesett szovjet katonákról.

Korábban a lengyelek azt tervezték, hogy lengyel-fehérorosz határon csatlakoznak az orosz motorosokhoz. Moszkva és Varsó között egyébként az utóbbi időben kiéleződött a viszony amiatt, hogy Lengyelországban idén féltucatnyi alkalommal rongáltak meg szovjet katonai emlékműveket. Az orosz külügyminisztérium szerdán a wroclawi temető meggyalázása után hivatalos bocsánatkérésre, a tettesek felelősségre vonására és az emlékhelyek helyreállítására szólította fel a lengyel kormányt.

Az Éjjeli Farkasok motorosklub tagjainak az orosz külügyminisztérium segített a schengeni vízum beszerzésében, és

az emléktúrára az ortodox egyház is áldását adta.

Alekszandr Zaldosztanov, a "farkasok" elnöke azonban nem vehet rész a vonuláson, mert az EU-szankciók őt személyesen is érintik, ezért nem kaphatott beutazási engedélyt. Moszkvából pénteken elsőként 30 motoros indult el, de a konvoj létszáma a Rosszija 24 tudósítása szerint a Berlinig csatlakozókkal együtt akár kétezerre is felduzzadhat.