A legfrissebb felmérés szerint a britek 50-50 százaléka támogatja, illetve ellenzi a kilépést az Európai Unióból, ám minél magasabb lesz a részvételi arány a 65 évesnél idősebbek körében, annál nagyobb az esélye a brexitnek.

Az Independent számára készített internetes közvélemény-kutatást az ORB a héten kétezer ember megkérdezésével. Pontosan 50-50 százalékban oszlik meg a kilépést támogatók és ellenzők aránya, és 65 százalékuk mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni június 23-án.

A választók között azonban nagyok a különbségek: a férfiak nagyobb arányban fognak szavazni (69 százalék, a nőknél 62), és ellenségesebb érzelmekkel viseltetnek az EU-val szemben – csak 45 százalékuk akar maradni, míg a nőknél ez az arány 55 százalék.

Egyelőre 50-50 százalék támogatja és ellenzi a kilépéstForrás: Dreamstime

A 65 évesnél idősebbek a legaktívabbak: 80 százalékuk mondta, hogy biztosan elmegy szavazni, és ez nem jó hír a kormánynak, 60 százalékuk ugyanis a brexit híve.

A 25–34 évesek 53, a 18–24 évesek 54 százaléka biztos szavazó, és 74 százalékuk maradna az EU tagja. Rájuk volt nagyobb hatással Barack Obama „beavatkozása” is, összességében mindössze a megkérdezettek 23 százaléka mondta azt, hogy a maradásra fog szavazni az amerikai elnök érvei hallatán.

David Cameronék számára is van azonban egy kis reménysugár: a britek 46 százaléka tisztában van azzal, hogy a kilépés veszélyei súlyosabbak a brexit előnyeinél.