Tüntettek a választási csalást gyanító szerb ellenzékiek

szerbia, oligarcha, Aleksandar Vucic
Vágólapra másolva!
Tüntetést szerveztek ellenzéki pártok Szerbia fővárosában, mert szerintük csalással maradt hatalmon a Szerb Haladó Párt. A megmozduláson több százan vettek részt.
Vágólapra másolva!

Hét ellenzéki párt tagjai és szimpatizánsai teljes egészében elfoglalták a szerb választási bizottság épületének utcáját Belgrádban. A tüntetők több százan voltak, és azért demonstráltak, mert szerintük a Szerb Haladó Párt (SNS) csalással őrizte meg kormányzati pozícióját a legutóbbi választásokon.

A tüntetést szervező pártok tagjainak többsége két külön koalíciós listán indult a választásokon, és jelenleg csak néhány szavazaton múlik a parlamentbe jutásuk. A szélsőjobboldali Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Dveri mozgalom koalíciója 4,99 százalékon áll, ami

0,01 százalékkal a bejutási küszöb alatt van.

A Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalíció pedig a voksok 5,02 százalékát szerezte meg a választási bizottság előzetes eredményei alapján.

A választási bizottság (RIK) szerint a szélsőjobboldali, EU- és NATO-ellenes DSS-Dveri tömbnek ráadásul egyetlen szavazatra lett volna szüksége ahhoz, hogy bejusson a parlamentbe. A szavazatok 99.82 százalékos feldolgozottságánál az látszott, hogy a választók 56,26 százaléka, 3 770 695 fő ment el szavazni. Az 5 százalékos küszöb eléréséhez tehát 188 535 szavazat kellett, írja a B92. A szélsőjobbos koalíciónak viszont csak 188 534 szavazata van.

A voksolást szerdán 15 szavazóhelyen megismétlik,

a szavazásra jogosult mintegy 20 ezer ember ezeknek a pártoknak a bejutásáról dönthet. A politikusok viszont úgy vélik, eleve szavazatlopás történt, a hivatalos eredményeknél ugyanis saját számításuk szerint sokkal több szavazatuk kellene, hogy legyen.

Aleksandar Vucic pártja nyerte a múlt vasárnapi választást Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Sanda Raskovic-Ivic, a DSS elnöke szerint Aleksandar Vucic, a választásokat megnyerő Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke a szabad Szerbiát szeretné megsemmisíteni, és aki szavazatokat lop, az az országot akarja destabilizálni.

Sasa Radulovic, az Elég volt (Dosta je bilo) mozgalom vezetője szerint - aki korábban az Aleksandar Vucic vezette kormány gazdasági minisztere volt - az SNS elnöke mandátumokat vesztett a választásokon, pedig több csalásgyanús fogást hajtott végre. Az ellenzéki pártvezér gyanúja szerint a szavazatszámlálásnál a voksok kezelői a kormánypárt javára

trükköztek a szavazatokkal teli zsákokkal.

Szerinte a kormánypárt halottaktól származó szavazatokat is "kapott", de az is előfordult, hogy szavazatot is vásároltak. "Ez Aleksandar Vucic bukásának a kezdete" - mondta Sasa Radulovic.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) munkatársai és más nemzetközi megfigyelők is jelen voltak a múlt heti választáson. Ők nem számoltak be olyan szabálytalanságokról, amilyenekről a tüntető pártok képviselői beszéltek.

Az április 24-ei választások előzetes eredményei alapján a 250 fős parlamentben a Szerb Haladó Pártnak 131, az Ivica Dacic vezette baloldali Szerbiai Szocialista Pártnak 29, a Vojislav Seselj vezette ultranacionalista Szerb Radikális Pártnak 22, az ellenzéki balközép Demokrata Pártnak 16, az Elég volt mozgalomnak 16 mandátuma lesz. Amennyiben a két, még versenyben lévő koalíció bejut a törvényhozásba, 13-13 hely jut majd nekik. A parlamentbe egyetlen magyar párt jutott be. A Vajdasági Magyar Szövetség négy politikust küld a skupstinába.