Egy orosz harci repülőgép ismét „nem biztonságos és nem professzionális módon” közelített meg egy amerikai felderítő repülőt a Balti-tenger feletti nemzetközi légtérben a Pentagon tájékoztatása szerint. A CNN amerikai hírtelevízió arról számolt be, hogy az orosz pilóta orsómanőverrel repült el az amerikai gép fölött.

Az Egyesült Államok európai parancsnokságának stuttgarti adatai szerint az eset pénteken történt. 

A Balti-tenger térségében tartózkodó két amerikai védelmi tisztségviselő közölte, az amerikai RC-135 típusú felderítő repülőgép rutinrepülést végzett nemzetközi vizeken, amikor az SZU-27-es orosz vadászgép kevesebb mint tíz méterre megközelítette.

Bill Urban, a Pentagon szóvivője hangsúlyozta, egyetlen pilóta nem biztonságos és nem professzionális magatartása is az országok közötti feszültség szükségtelen fokozásához vezethet.

Április közepén ugyancsak egy SZU-27-es orosz nehéz elfogó vadászrepülőgép mindössze 15 méterre közelítette meg egy RC-135-ös amerikai felderítő katonai repülőgépet. Ezt megelőzően egy orosz Szu-24-es bombázó repült közel a Balti-tengeren hajózó Donald Cook rombolóhoz.