Összecsapott a rendőrség a baloldali tüntetőkkel

politics demonstration Horizontal
Anti-AFD protesters and police forces face during a rally of the German right wing party AfD (Alternative fuer Deutschland) at the Stuttgart Congress Centre ICS on April 30, 2016. Protesters tried to block the access to the party conference of the "Alternative Fuer Deutschland" (Alternative for Germany) with around 400 being taken into custody. / AFP PHOTO / Philipp GUELLAND
Vágólapra másolva!
Baloldali ellentüntetők próbálták megakadályozni a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak stuttgarti gyűlését. 
Vágólapra másolva!

Összecsaptak a rendőrök és az Alternatíva Németországnak (AfD) párt gyűlését megakadályozni próbáló demonstrálók Stuttgartban. A bevándorlásellenes alakulat szombaton tartja kongresszusát a baden-württenbergi városban. Várhatóan arról döntenek, hogy a párt kezdeményezni fogja a burka és törvénytelenül felépített mecsetek betiltását Németországban – olvasható a BBC oldalán.

Rendőrsorfal az AfD konferenciája előtt Forrás: AFP/Philipp Guelland

Körülbelül ezer baloldali ellentüntető jelent meg a konferenciának helyet adó épület közelében, de a rendőrség megakadályozta, hogy bejussanak a gyűlés helyszínére. A hatóságoknak paprikasprét is be kellett vetniük. Körülbelül 2000 AfD-szimpatizáns és -tag érkezett szombaton Stuttgartba. A gyűlésen várhatóan egy kiáltványt is elfogadnak majd, ami már a jövő évi parlamenti választásokra készül.

Az ellentüntetők nem tudtak bejutni a radikális párt gyűlésére Forrás: AFP/Philipp Guelland

Az AFD támogatottsága jelenleg

több mint 10 százalékos Németországban,

így jó esélye van arra, hogy jövőre bejut a törvényhozásba. A párt a legnagyobb sikerét a múlt havi tartományi választásokon érte el. Két tartományban 10 százalék fölött, míg a keleti Szász-Anhaltban közel 25 százalékot kapott.