Baloldali ellentüntetők próbálták megakadályozni a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak stuttgarti gyűlését. 

Összecsaptak a rendőrök és az Alternatíva Németországnak (AfD) párt gyűlését megakadályozni próbáló demonstrálók Stuttgartban. A bevándorlásellenes alakulat szombaton tartja kongresszusát a baden-württenbergi városban. Várhatóan arról döntenek, hogy a párt kezdeményezni fogja a burka és törvénytelenül felépített mecsetek betiltását Németországban – olvasható a BBC oldalán. 

Rendőrsorfal az AfD konferenciája előttForrás: AFP/Philipp Guelland

Körülbelül ezer baloldali ellentüntető jelent meg a konferenciának helyet adó épület közelében, de a rendőrség megakadályozta, hogy bejussanak a gyűlés helyszínére. A hatóságoknak paprikasprét is be kellett vetniük. Körülbelül 2000 AfD-szimpatizáns és -tag érkezett szombaton Stuttgartba. A gyűlésen várhatóan egy kiáltványt is elfogadnak majd, ami már a jövő évi parlamenti választásokra készül.

Az ellentüntetők nem tudtak bejutni a radikális párt gyűléséreForrás: AFP/Philipp Guelland

Az AFD támogatottsága jelenleg több mint 10 százalékos Németországban, így jó esélye van arra, hogy jövőre bejut a törvényhozásba. A párt a legnagyobb sikerét a múlt havi tartományi választásokon érte el. Két tartományban 10 százalék fölött, míg a keleti Szász-Anhaltban közel 25 százalékot kapott.