Marosvásárhely független magyar polgármesterjelöltje, Soós Zoltán öt román jelölttel küzd a június 5-i helyhatósági választásokon. A legkeményebb ellenfélnek a jelenlegi, negyedik mandátumát töltő polgármester, Dorin Florea ígérkezik. Dan Masca, a Szabad Emberek Pártjának a jelöltje is ellophat tőle magyar szavazatokat. A többi négy, többé-kevésbé ismert jelölt nem számít a magyar lakosság szavazatára, inkább a román nemzeti öntudatra alapozza kampányát, és ettől reméli a sikerét.

Öt román jelölttel mérkőzik meg június ötödikén a függetlenként induló és az összes magyar szervezet által támogatott Soós Zoltán június 5-én Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért. Esélyeit növeli, hogy – hacsak az Alkotmánybíróság jövő héten nem dönt másképp – egyfordulós lesz a választás, és a román jelöltek között megoszlanak a szavazatok. Így matematikailag Soós Zoltán akár 30-35 százalékos támogatottsággal is nyerhet. Akad azonban olyan román ellenjelöltje, aki elvehet tőle magyar szavazatokat – olvasható a maszol.ro oldalon. 

2000 után ismét magyar polgármestere lehet MarosvásárhelynekFotó: Origo

Dorin Florea jelenlegi polgármester, akire az előző választásokon is szavaztak már magyarok. A román politikus 2000-ben győzte le először az RMDSZ jelöltjét, utána zsinórban háromszor nyerte el a tisztséget. Ringbe száll még Dan Masca, a Szabad Emberek Pártjának jelöltje, Ionela Ciotlaus a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) jelöltje.

Nicolae Nicodin Matei, a volt államfő, Traian Basescu személyes támogatásával indul a Népi Mozgalom Párt (PMP) színeiben, míg az ötödik, Sergiu Papuc az éppen belső válságát élő Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje.