CIA-vezér: Megsemmisítjük az Iszlám Államot

Senate Intelligence Committee Hearing on World Wide Threats NSA FBI CIA CIA Director FBI Director Senate Intelligence Committee National Intelligence SQUARE FORMAT
WASHINGTON, USA - FEBRUARY 9: CIA Director John Brennan speaks during a Senate Intelligence Committee hearing in Washington, USA on February 9, 2016. Samuel Corum / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A CIA vezetője szerint az Iszlám Állam vezetőjének eltávolítása súlyos csapást jelentene a terrorszerveztre, amely újabb támadásokra készül Európában.
Vágólapra másolva!

John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerint az Iszlám Állam vezetőjének eltávolítása ugyanolyan következményekkel járna a terrorszervezetre, mint öt évvel ezelőtt Oszama bin Laden likvidálása az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat sorsára.

John Brennan szerint Abu Bakr al-Bagdadi eltávolítása súlyos csapás lenne az Iszlám Államnak Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Samuel Corum

Brennan az NBC híres, Találkozz a sajtóval című, vasárnap délelőtti politikai vitaműsorának vendége volt, és ott fejtette ki álláspontját az Iszlám Államról.

Az al-Kaidát még nem számolták fel teljesen

Az interjúban Brennant elsősorban Oszama bin Laden likvidálásáról és annak következményeiről és tanulságairól kérdezte a szerkesztő-műsorvezető.

Bin Ladent éppen öt esztendővel ezelőtt, május elsejéről másodikára virradóra ölte meg az Egyesült Államok egyik különleges alakulata a pakisztáni Abbottabád városkában lévő villájában. A CIA igazgatója leszögezte:

bár a terrorszervezetet még nem számolták fel teljesen.

Újabb európai támadásokra készülnek

Brennan szerint az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi jelenleg ugyanolyan fontos ember, mint annak idején Bin Laden volt, de a hírszerzés vezetőjének meggyőződése szerint ezt a terrorszervezetet is sikerül megsemmisíteni.

vélte Brennan, aki azt is hozzátette, hogy ennek meglesznek a következményei is. "Megsemmisítjük az Iszlám Államot, efelől nincs kétségem. Ehhez el kell mozdítanunk a horrorisztikus támadásokat irányító vezetést"- fogalmazott Brennan.

Elmondta, hogy

a CIA értesülései szerint az Iszlám Állam további terrortámadásokat tervez Európában,

és ennek elhárítására az amerikai hírszerzés szorosan együtt dolgozik az európai társszervekkel.

Nincs varázskulcsuk

A CIA igazgatója ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam legyőzése különleges kihívást jelent, mert

amely nem csak Szíriában és Irakban van jelen, hanem Líbiában, Nigériában vagy más országokban is.

A hírszerzés vezetője fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy az Egyesült Államoknak nem áll hatalmában teljesen befolyásolni a közel-keleti változásokat, hiszen csupán korlátozott a befolyása.

- "Sokan úgy vélik, hogy az Egyesült Államoknak van valamiféle varázskulcsa, de nincsen" - mondta John Brennan.