Az ENSZ líbiai különmegbízottja szerint idén százezer menekült indulhat útnak Líbiából Európa felé, mert az észak-afrikai országban nincs működőképes kormányzat, senki nem tudja a menekültkérdést hatékonyan megoldani. 

Becslések szerint 2016 első negyedévében 24 ezren kerekedtek fel Líbiából, hogy Európába jussanak, ráadásul az eddigi, hidegebb hónapokban sokkal nehezebb az átkelés a Földközi-tengeren. 

Ha mindezt számításba vesszük, akkor idén szinte biztosak lehetünk abban, hogy legkevesebb százezer menekült kísérli meg a tengeri utat Európába – mondta Martin Kobler, az ENSZ líbiai különmegbízottja a Welt am Sonntag című német lapnak adott interjújában. 

A balkáni útvonal lezárása után egyre többen jönnek majd a tengerenForrás: AFP/Francesco Malavolta

A Sophia nem elég

A német diplomata úgy vélte, nem jelent megoldást a problémára az Európai Uniónak az embercsempészet felszámolását célzó, Sophia elnevezésű tengeri missziója a líbiai partoknál. „A Sophia művelet inkább egy olyan tényező, ami vonzza a migránsokat” – hangsúlyozta Kobler.

„A csempészek egy csepp üzemanyag nélkül kivontatják a nyílt vízre a hajókat, majd felhívják a segélyhívó számot, mert tudják, hogy az EU hajói megmentik az embereket” – magyarázta a különmegbízott.

Görögországból már visszafelé viszik a menekülteket TörökországbaForrás: AFP/Aris Messinis

Egy olasz teherhajó 26 bajba jutott migránst mentett ki szombaton a háborgó tengerből a líbiai partok közelében. A menekültek gumicsónakja akkorra már majdnem elsüllyedt, 84 ember szinte biztosan a vízbe fulladt. 

Miután az úgynevezett balkáni útvonalat lezárták, és a NATO hajói járőröznek a Földközi-tenger keleti medencéjében, a menekültek ismét egyre inkább Líbiából próbálnak majd átjutni Európába.