Kétmillióan akarják a venezuelai elnök távozását

Vágólapra másolva!
Közel kétmillió aláírást gyűjtött össze a venezuelai ellenzék az elnök leváltását célzó népszavazási kezdeményezésükhöz. A választási bizottság most megvizsgálja ezek hitelességét, a folyamatot pedig akár hónapokig is elhúzhatják. 
Vágólapra másolva!

A szükséges mintegy 200 ezer aláírás helyett csaknem kétmillió aláírást adott le a venezuelai ellenzék a választási hatóságoknál a Nicolás Maduro elnök elmozdítását célzó referendum elindításához.

Jesús Torrealba, a Demokratikus Egység Asztala (MUD) nevű ellenzéki tömörülés főtitkára a Twitteren jelentette be, hogy 1,85 millió aláírást gyűjtöttek össze.

Hónapokig húzódhat a folyamat

Az államfő leváltására a venezuelai ellenzék múlt héten kezdett aláírásgyűjtésbe, és

pár napon belül 1,5 millió aláírás gyűlt össze.

A venezuelai szabályozás szerint a választásra jogosult lakosság egy százaléka, vagyis 195 721 személy szignója szükséges egy referendum kezdeményezéséhez.

A venezuelai választási bizottság ezek után megvizsgálja, hogy valóban összegyűlt a szükséges aláírás, ami magában foglalhatja az aláírókkal való kapcsolatfelvételt is. Ez a folyamat egy, de akár több hónapig is elhúzódhat, különösen akkor, ha az elnökhöz közel álló bizottság húzni akarja az időt.

Az ellenzéknek a referendum kiírásához vezető következő körben a választók húsz százalékának, mintegy négymillió embernek az aláírását kell összegyűjtenie.

Kétnapos munkahét

Venezuela mély politikai és gazdasági válságba süllyedt:

az ország 30 millió lakosa élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzd,

a boltok polcairól gyakorlatilag már minden eltűnt, a mindennapi életet az állandó áramkimaradások nehezítik. Szombaton az ország legnagyobb sörgyártója, a Cervecería Polar kénytelen volt leállítani utolsó működő sörgyárát is.

A kormány egy hete elrendelte, hogy az állami szektor dolgozói csak kétnapos munkahetet tartsanak, ezzel is energiát akarnak megtakarítani az egykor olajnagyhatalom országban, amelynek gazdaságát szinte megfojtotta az olaj világpiaci árának zuhanása.