Románia és Oroszország között lesz amerikai hadgyakorlat

2016.05.02. 13:35

Mintegy kétszáz amerikai katona érkezik Moldovába hétfőn két hétig tartó hadgyakorlatra. Az ország orosz határa mentén van egy szakadár terület, ami a nagy szomszéd támogatásával működik.

Egy tucat páncélozott csapatszállító járművel érkezik 200 amerikai katona Moldovába a szomszédos Romániából - közölte az ország védelmi minisztériuma. A hadgyakorlatban 165 moldovai katona és békefenntartó vesz részt. Az Egyesült Államok moldovai nagykövetsége szerint egyebek mellett orvosi segítségnyújtást, evakuációt, illetve terepi karbantartást fognak gyakorolni.

Moldova nyugaton Romániával, Keleten Oroszországgal határos.

Az ország egykor szovjet tagköztársaság volt, területén jelenleg is sok orosz nemzetiségű ember él. Az ország keleti felén Dnyeszter-menti Köztársaság néven egy olyan állam is működik, ami Oroszország támogatását élvezi - hasonlóan az ukrajnai polgárháborúban létrejött Don-vidéki államalakulatokhoz. Többek között az ország műanyag pénzérméit is Oroszországban állítják elő.

Transznisztria ügye mérgezi Románia és Oroszország kapcsolatát isFotó: Vörös Szabolcs - Origo

Nem csak ezen a területen, hanem az egész országban vannak oroszbarát politikai erők. A legutóbbi választást elvesztették, ezért januárban tüntettek is. Az oroszbarát pártok vezetői azzal vádolták az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy ők juttatták hatalomra az Európa-barát koalíciót, és "geopolitikai megfontolásokból, az új választásoktól félve

fedezik az oligarcha rezsimet".

A moldovai oroszbarát ellenzék az amerikai hadgyakorlat hírére közölte, hogy tiltakozásokat fog szervezni a május 3-tól 20-ig tartandó manőverek ellen.

Moldova egyébként 1994-ben csatlakozott a NATO békepartnerségi programjához.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK