Pedofil papot ítéltek el Ausztráliában

2016.05.02. 11:36

Egy ausztrál bíróság 29 év börtönre ítélt egy korábbi katolikus papot pedofil bűncselekményekért, amelyeket 1979 és 1988 között követett el Új-Dél-Wales szövetségi államban - írta a helyi sajtó hétfőn.

Sydney körzeti bírósága úgy döntött, hogy 29-ből 18 évet mindenképpen börtönben kell töltenie annak a férfinek, aki még katolikus papként gyermekek ellen követett el szexuális bűncselekményeket 1979 és 1988 között.

A férfi legkorábban 2033 után helyezhető feltételesen szabadlábra. 

A 62 éves John Joseph Farrell 62 esetben követett el szexuális visszaélést, illetve 17 más bűncselekményt 12 áldozata ellen. Az áldozatok többsége ministránsfiú, míg három áldozat lány volt. A bűncselekmények többségét a pap egy egyházi területen lévő úszómedencénél, illetve magánházakban követte el. Áldozatait azzal fenyegette meg, hogy megöli őket és családtagjaikat, ha a nemi erőszakot jelentik a hatóságoknak.

Peter Zahra bíró elmondta, hogy Farrell papként visszaélt az egyházban betöltött pozíciójával. A bíró ítélete szerint a volt pap nem igazán bánta meg tetteit: nem érezte át, mekkora sérelmet okozott áldozatainak. Az ügyben két másik papot azzal vádoltak, hogy szemet hunytak a gyermekek szexuális zaklatása felett. Ők azt vallották, hogy

Farrell soha nem ismerte be bűneit. 

Az ausztrál kormány 2012 novemberében jelentette be, hogy bírói hatalommal felruházott bizottságot hoz létre a pedofil bűncselekményekfeltárására. A testülethez azóta hatalmas mennyiségű panasz érkezett. A vizsgálódás a vallási intézményeken túl állami szervekre, iskolákra és közösségi csoportokra, például sportegyesületekre is kiterjed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK