Trump már látja a végét

2016.05.02. 07:48

Az amerikai republikánusok esélyes elnökjelöltje, Donald Trump - két nappal az indianai előválasztások előtt - ismét azt állította, hogy a versenynek vége, ő lesz a párt elnökjelöltje. Trump nagy arányban vezet vetélytársai előtt Indiana szövetségi államban is.

A milliárdos üzletember a Fox televízióban fejtegette, hogy ha Indiana szövetségi államban is ő nyeri az előválasztásokat kedden, akkor szerinte visszavonhatatlanul ő lesz a Republikánus Párt elnökjelöltje. Az NBC televízió és a Wall Street Journal közös közvélemény-kutatásának eredményei szerint Donald Trump nagy arányban vezet legfőbb vetélytársa, a texasi szenátor Ted Cruz előtt:  Trump a megkérdezett választók 49 százalékának bizalmát élvezi, míg Ted Cruzt a megkérdezettek 34 százaléka támogatja, az elnökjelöltségért még versenyben lévő harmadik politikus, John Kasich ohiói kormányzóra pedig a választók 13 százaléka voksolna. 

Donald TrumpForrás: AFP//Gabrielle Lurie

Az Iszlám Állam megsemmisítését ígérte

Trump a Fox televíziónak nagyon magabiztosan nyilatkozott, s úgy vélte, hogy az előválasztási folyamatnak már amúgy is vége, és ha Indiana államban is ő nyer, akkor végleg bebiztosítja magának az elnökjelöltséget. Az interjúban visszatért a napokban a külpolitikáról elmondott beszédére, s védelmébe vette a beszédben foglaltakat. Ezúttal elsősorban a közel-keleti helyzetről beszélt: az Iszlám Állam nevű terrorszervezet megsemmisítését ígérte, anélkül, hogy kifejtette volna ennek módját és eszközeit, és megismételte, hogy véget vetne az intervenciós politikának, és az Egyesült Államok határain belüli nemzetépítésre összepontosítana.  Az elmúlt tizenöt évben "a Közel-Keleten tett minden lépésünk téves volt, csak embereket és pénzt veszítettünk" - fogalmazott Trump. S amikor a Fox televízió riportere azt kérdezte tőle, hogy jobb lenne-e a térségben visszatérni az olyan, úgynevezett erős vezetőkkel való együttműködéshez, mint amilyen például az iraki Szaddám Huszein is volt, Trump visszakérdezett: "De vajon nem túlságosan rossz a helyzet, amióta kibillentettük őt a hatalomból?". Indianában kedden 57 delegátusról döntenek a republikánusok, és az államban érvényes választási szabályok szerint a győztes "mindent visz", vagyis aki nyer, megnyeri az állam összes delegátusának támogatását.

A demokraták is választanak

Trump vasárnap is kampányolt Indianában, és arra biztatta híveit, hogy ne maradjanak otthon, menjenek el szavazni. "Nagy változás" lehetőségéről beszélt, de leszögezte, hogy az ő esetleges elnökségével nem olyan jellegű változások várhatóak, mint Obama elnöksége idején. Indianában nemcsak a republikánusok tartanak előválasztásokat, hanem a demokraták is. Hillary Clinton a CNN hírtelevízióban arról beszélt, hogy vetélytársa, Bernie Sanders nagy segítséget nyújtott eddig, mert szavazók millióit "hozta" a Demokrata Párthoz, de szerinte Sandersnek most már vissza kellene lépnie.  "Elérkezik az idő, amikor szembe kell nézni a valósággal" - fogalmazott Clinton, aki nyolc évvel ezelőtt, Obama első elnökké választásának kampányában maga sem akart visszalépni Obama javára, ezt csak az elnökjelölt-állító konvención tette meg a coloradói Denverben. Bernie Sanders vermonti szenátor vasárnap Washingtonban sajtókonferencián jelentette be, immár nem először, hogy nem hajlandó visszalépni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK