Az Iszlám Állam képes lehet vegyi fegyvereket gyártani

vegyi fegyver
Hazard signs label blue containers with waste from the incinerators on the premises of GEKA, the government-owned company specialising in the disposal of chemical weapons in Munster, Germany, 5 March 2014. The GEKA (Gesellschaft zur Entsorgung von chemischen Kampfstoffen und Ruestungsaltlasten/GEKA) is the only company in Germany that is involved in the disposal of chemical weapons from Syria. Photo: Philipp Schulze/dpa
Vágólapra másolva!
A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet főigazgatója szerint az Iszlám Állam képes lehet vegyi fegyvert gyártani. Az iszlamisták már vetettek be mustárgázt és klórgázt is Szíriában és Irakban.
Vágólapra másolva!

Több nyugtalanító jel utal arra, hogy az Iszlám Állam esetleg képes vegyi fegyvereket előállítani Szíriában és Irakban - mondta az AFP francia hírügynökségnek kedden Ahmet Üzümcü, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) főigazgatója.

Ahmet Üzümcü szerint az iszlamisták képesek lehetnek vegyi fegyvert gyártani Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Philipp Schulze

"Lehetséges, hogy ők maguk állítottak elő vegyi fegyvereket, ami rendkívül nyugtalanító" - mondta a tisztségviselő az AFP-nek. Üzümcü szerint ez azt jelenti, hogy

megvan hozzá a technológiájuk,

a gyártási ismereteik, és hozzáférnek olyan alapanyagokhoz, amelyek felhasználhatók vegyi fegyverek előállítására.

Exportálhatják is

A hírügynökség azt is felidézte, hogy John Brennan, a CIA igazgatója februárban már bejelentette, hogy tudomása szerint

A Brennan a CBS-nek adott interjújában azt is elmondta, hogy a dzsihádisták képesek kis mennyiségben klórgázt és mustárgázt előállítani. Arra a kérdésre, hogy a szervezet képes-e Irakon és Szírián kívüli használatra exportálni a vegyi fegyvert, Brennan azt válaszolta, hogy ez lehetséges.

A Pentagon szerint mustárgázt már használtak

Az AFP Peter Cookot, a Pentagon szóvivőjét is idézi, eszerint az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció március elején kifejezetten az iszlamisták olyan létesítményei ellen intézett légi csapásokat, amelyek lerombolása csökkentette a terrorista szervezet képességét vegyi fegyverek gyártására.

Az OPCW vizsgálatai során

több bizonyítékot is talált arra, hogy mustárgázt vetettek be Irakban és Szíriában,

így az Aleppó tartománybeli Marea közelében.

Tazát klórgázzal támadták

Március 9-én az Iszlám Állam vegyifegyver-támadást intézett az észak-iraki Taza város ellen, három gyermek halálát okozva, 1500 embert pedig megsebesítve.

Az akkori hírügynökségi jelentések szerint

három óra leforgása alatt mintegy 45 rakétát lőttek Tazára,

helyi biztonsági illetékesek szerint a támadás során klórgázt vetettek be az iszlamisták. Állítólag még folynak a vizsgálatok azzal kapcsolatban, hogy a szélsőségesek hogyan jutottak ehhez a vegyi fegyverhez.