Az Iszlám Állam képes lehet vegyi fegyvereket gyártani

2016.05.03. 21:54

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet főigazgatója szerint az Iszlám Állam képes lehet vegyi fegyvert gyártani. Az iszlamisták már vetettek be mustárgázt és klórgázt is Szíriában és Irakban.

Több nyugtalanító jel utal arra, hogy az Iszlám Állam esetleg képes vegyi fegyvereket előállítani Szíriában és Irakban - mondta az AFP francia hírügynökségnek kedden Ahmet Üzümcü, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) főigazgatója.

Ahmet Üzümcü szerint az iszlamisták képesek lehetnek vegyi fegyvert gyártaniForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Philipp Schulze

"Lehetséges, hogy ők maguk állítottak elő vegyi fegyvereket, ami rendkívül nyugtalanító" - mondta a tisztségviselő az AFP-nek. Üzümcü szerint ez azt jelenti, hogy megvan hozzá a technológiájuk, a gyártási ismereteik, és hozzáférnek olyan alapanyagokhoz, amelyek felhasználhatók vegyi fegyverek előállítására.

Exportálhatják is

A hírügynökség azt is felidézte, hogy John Brennan, a CIA igazgatója februárban már bejelentette, hogy tudomása szerint az Iszlám Állam rendelkezik vegyi fegyverekkel, és már több alkalommal használta is.A Brennan a CBS-nek adott interjújában azt is elmondta, hogy a dzsihádisták képesek kis mennyiségben klórgázt és mustárgázt előállítani. Arra a kérdésre, hogy a szervezet képes-e Irakon és Szírián kívüli használatra exportálni a vegyi fegyvert, Brennan azt válaszolta, hogy ez lehetséges.

A Pentagon szerint mustárgázt már használtak

Az AFP Peter Cookot, a Pentagon szóvivőjét is idézi, eszerint az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció március elején kifejezetten az iszlamisták olyan létesítményei ellen intézett légi csapásokat, amelyek lerombolása csökkentette a terrorista szervezet képességét vegyi fegyverek gyártására.

Az OPCW vizsgálatai során több bizonyítékot is talált arra, hogy mustárgázt vetettek be Irakban és Szíriában, így az Aleppó tartománybeli Marea közelében.

Tazát klórgázzal támadták

Március 9-én az Iszlám Állam vegyifegyver-támadást intézett az észak-iraki Taza város ellen, három gyermek halálát okozva, 1500 embert pedig megsebesítve.

Az akkori hírügynökségi jelentések szerint három óra leforgása alatt mintegy 45 rakétát lőttek Tazára, helyi biztonsági illetékesek szerint a támadás során klórgázt vetettek be az iszlamisták. Állítólag még folynak a vizsgálatok azzal kapcsolatban, hogy a szélsőségesek hogyan jutottak ehhez a vegyi fegyverhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK