Összeül a Biztonsági Tanács Aleppó miatt

Vágólapra másolva!
Összehívták szerdára az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését a szíriai Aleppóban folyó súlyos harcok miatt. A kiújuló konfliktus a tűzszünet teljes összeomlásával és a genfi béketárgyalások megfeneklésével fenyeget a diplomaták szerint.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági tanácsának New York-i találkozóját Nagy-Britannia és Franciaország kérte. A világszervezet főtitkárának politikai ügyekben illetékes helyettese, Jeffrey Feltman fog beszámolót tartani a 15 tagállamnak az észak-szíriai nagyvárosban kialakult helyzetről.

Eközben az Egyesült Államok és Oroszország erőfeszítéseket tesz a február 27-én életbe lépett

tűzszünet helyreállítására.

Moszkva kedden közölte, hogy reményei szerint ez "órákon belül" megtörténik, John Kerry amerikai külügyminiszter pedig "következményekkel" fenyegette meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt, ha nem járul hozzá a fegyvernyugváshoz.

- mondta Kerry. Szerinte Oroszország sem akarja az ellenségeskedés kiújulását, és az újabb aleppói háborúskodásból Aszadnak sem származna haszna - mondta Kerry.

A francia ENSZ-nagykövet szerint Aleppó "mártír város", az Aszad elleni felkelés központja, és "az Szíriának, mint ami Szarajevó volt Bosznia számára". "A tét ott óriási" - tette hozzá Francois Delattre.